A nejen to. České dráhy včera obnovily provoz svých vlaků do Rakouska, a přiřadily se tak k RegioJetu, který první vlaky k jižním sousedům vypravil už v pátek. Dráhy začnou jezdit z Prahy do Lince a také z Prahy přes Vídeň do Štýrského Hradce, dnes začne tato linka jezdit až z Berlína. V provozu opět budou i přeshraniční spoje do Německa a Rakouska.

Polská lokomotiva "EU44" v barvách PKP Intercity
Vlaky do Polska se rozjedou příští týden. Novinkou jsou tři spoje k Baltu

Spoje do Polska by se mohly obnovit od 22. června. Otazník ale bude viset u regionální dopravy kolem Českého Těšína. Polská část Slezska totiž na českém cestovním semaforu „svítí červeně“.

Jinak se ale provoz na kolejích už téměř vrátil do předkrizového období. Omezení trvá zatím na nočních linkách a u některých spojů, které zastaví výluky na trati. Do 11. července je tak například omezen provoz linky Praha–Mnichov pouze na úsek Praha–Plzeň.

Konečně s místenkou 

Postupný návrat ke standardnímu provozu se týká i rezervačního systému. České dráhy u většiny dálkových spojů nabídly standardní šedesátidenní předprodejní dobu. Pouze u vybraných spojů, například do jižních Čech, i nadále zůstává zkrácená lhůta.

Dovolená u moře - Ilustrační foto
Češi touží po moři. Denně se teď prodají stovky zájezdů

„Souvisí to s plánovanými výlukami nebo se změnami řazení vozů v soupravách a se změnami v jízdních řádech některých vlaků v příštích týdnech. U mezistátních linek je zkrácení rezervačního období dáno většinou trvajícím omezením na hranicích,“ vysvětlila mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Dopravce zastavil prodej místenek v březnu v souvislosti s virovou nákazou a úbytkem cestujících. S postupnou obnovou prodeje začaly po téměř třech měsících začátkem června. (jk, jš, čtk)