Matka příroda umí překvapovat a za touhle nádherou stojí malí mořští živočichové a jejich uhličitano vápenaté schránky. Růžové části lastur škeblí, korýšů a korálů vlny oceánu rozbíjí, obrušují a vyplavují na břeh. V místě, kde se tisíce těchto malých kousků nashromáždí a smísí s pískem, vznikne růžová pláž. 

Vybrali jsme pro vás pláže s růžovým pískem, které patří k nejznámějším.

Pláž Elafonissi, Kréta

Pláž Elafonissi najdete v jihozápadní části ostrova Kréta. Patří k nejkrásnějším plážím světa a návštěvníci oceňují nejen růžovobílý písečný pás, ale i zdejší plážové vybavení. K návštěvě láká i nedaleký starobylý klášter nebo Jelení ostrov, najdete zde také vzácné druhy rostlin a zvířat. Ostrov je rozlehlý, takže pokud se obejdete bez komfortu lehátek a slunečníků, můžete se projít dunami, užívat klid a kochat se pohledem na skály a modré moře.

Náměstí Jaffa v Tel Avivu
Je tajemný Izrael bezpečný? Dovolenou zvládne i máma s dcerou, a bez cestovky

Spiaggia Rosa, ostrov Budelli, Sardinie

Nádherná pláž s růžovým pískem zbarveným do fuschiového odstínu, Spiaggia Rosa, se nachází na pobřeží ostrova Budelli na Sardinii. Ostrov Budelli s pláží Spiaggia Rosa je chráněnou částí národního parku La Maddalena Archipelago.

Pantai Merah, Komodo, Indonésie

Pláž Pantai Merah, posetá červeno-růžovým korálovým pískem, leží na indonéském ostrově Komodo, známém jako ostrov draků. Žijí zde největší ještěři na planetě – varani komodští, vážící až 150 kilogramů, kterým se říká draci. Mořské dno pokrývají korálové útesy, v nichž se prohánějí hejna pestrobarevných ryb. Ostrov Komodo, jeden ze 17,5 tisíců ostrovů Indonésie, je vulkanického původu a jeho růžové písečné pláže v kontrastu s tyrkysově modrou hladinou oceánu a nádhernými korálovými útesy jsou jedinečné.

Playa de Ses Illetes, Španělsko

Světle růžové pláže Playa de Ses Illetes se nacházejí na španělských Baleárských ostrovech. Voda, lákající ke koupání, růžový písek pod nohama, nádherné jachty plující kolem a proslulé restaurace, to je luxus, který nabízí tenhle kout země náročným turistům.

Horseshoe Bay Beach, Bermudy

Světlá, pastelově růžová barva písku a pláž obklopená nádherně čistou tyrkysově zbarvenou vodou, to je Horseshoe Bay Beach na Bermudských ostrovech. Láká ty, kteří chtějí utéct od shonu všedního dne, lenošit na pláži nebo si užít surfování. Romantici si přivstanou, aby vyšplhali na nejvyšší skalní útvar a nepropásli čarokrásný východ slunce a poté mohli probádat mořské jeskyně, ukryté ve skalních útvarech nebo navštívit maják Gibb's Hill a obdivovat krásu, kterou Bermudy nabízejí.

Jerome je cílem turistů.
Jarome. Město padouchů a zlata trápí nevyřešená vražda

Balos Lagoon, Kréta, Řecko

Růžová pláž v zátoce Balos patří mezi nejfotografovanější pláže Kréty. Je odsud krásný výhled na ostrov Gramvousa se starou benátskou pevností a voda v laguně s jemným růžovým pískem a mělkou vodou bývá krásně prohřátá. Milovníci šnorchlování a potápění si zase oblíbili místa kolem skalnatých útesů.

Harbour Island, Bahamy

Pětikilometrová Pink Sand Beach na východní straně ostrova Harbour Island na Bahamách, která je 50 až 100 metrů široká, má příjemný růžový písek a není divu, že si ji turisté oblíbili. Milovníci plavání a šnorchlování míří k útesům, obdivovatele architektury zase nenechají chladným barevné domky v anglickém koloniálním stylu.

Ostrovy Tahiti

Ostrovy Tahiti jsou sice známé především svými kilometry bílého písku, ale turisty lákají i na své pláže s růžovým pískem, zbarveným kousky korálů a lastur růžových korýšů. Pokud hledáte tropický ráj, jste tu správně.

Bílý i růžový písek nabízí ostrov Tikehau, který se nachází v souostroví Tuamotu. Na tomhle okouzlujícím místě můžete pozorovat pestrý život pod vodní hladinou i dovádějící delfíny.

Na pláž s růžovým pískem do Les Sables Roses se dostanete lodí. Nachází se na ostrově Rangiroa, druhém největším korálovém atolu na světě. Obdivovatelé přírodních krás se tu věnují především šnorchlování.

Neapol.
Dvanáct starobylých italských měst, která rozhodně stojí za návštěvu

Pink Sand Beach, Barbuda

Pláž Pink Sand Beach na ostrově Barbuda nebývá turisty tolik navštěvovaná a její délka je zhruba osm mil. Písečné pobřeží se táhne podél ostrovů Antigua a Barbuda. Kromě růžového písku tu návštěvníci oceňují možnosti šnorchlování a prozkoumávání útesů.

Pfeiffer Beach, Kalifornie, USA

Pfeiffer Beach nabízí úžasný výhled na hory a neobvykle zbarvený písek. Tahle pláž v Kalifornii je výjimečná tím, že písek má růžovou a místy až fialovou barvu. Způsobují ji útesy, ze kterých se odlamují malé kousíčky granátu, které se mísí s pískem.

Crane, Barbados

Pláž Crane na Barbadosu, chráněná skalními útesy, je jedna z nejkrásnějších pláží celého Karibiku. Nadchne nejen jemným narůžovělým pískem, ale také průzračným mořem a korálovými útesy pod jeho hladinou. Těžko se divit, že jde o oblíbené místo na líbánky.

Pink beach, ostrov Great Santa Cruz, Filipíny

Růžová pláž na ostrově Great Santa Cruz se nachází na Filipínách v Basilan Strait. Je to jediné pobřeží s jemně zbarveným růžovým pískem na Filipínách a právem patří mezi nejkrásnější pláže světa. Obdivovatelé podmořského světa si tu mohou dostatečně užít šnorchlování i potápění.