Chtěl bych se s vámi podělit o další recept na můj domácí štrůdl. Už jsem s ním vyhrál i několik soutěží.

Domácí štrůdl

250 g hladké mouky

100 g másla

vejce

2 lžíce vlažné vody

1 lžíce octa

špetka soli

trochu mléka na pomašlování

Náplň:

jablka

1 vanilkový cukr

1 skořicový cukr nebo skořice

babyán

trochu strouhanky

vlašské ořechy

Postup:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme pokrájené máslo, vejce a mléko. Nejprve vařečkou promícháme, pak rukou vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat ještě trochu mouky pro lepší zpracování. Necháme chvíli odležet v chladu.

Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozpůlíme a odstraníme jádřinec a nastrouháme dužinu.

Vyválíme na moukou vysypaném vále, rozložíme strouhaná jablka, posypeme badyánem a skořicovým cukrem. Stočíme závin, přendáme na pečící papír a na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Pečeme v troubě při 150 stupních asi 60 minut. Upečený štrůdl necháme vychladnout, posypeme cukrem a můžeme podávat.