V každé výtvarné soutěži, které jsme se letos zúčastnili, jsme uspěli. Ať už to bylo třetí místo za originalitu v soutěži Piccoli Artisti del Natale pro Karolínu Zemanovou (7. třída), nebo třetí místo za spontaneitu v soutěži Vánoce očima dětí pro Adama Hájka (6. třída).

Našim nejstarším žákům se podařilo již podruhé uspět v Mezinárodní dětské výtvarné soutěži LIDICE založené v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty a všech dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech.

Letošní ročník přinesl téma Krajina. Naši deváťáci a osmáci v něm získali nádherných šest Čestných uznání ve třech kategoriích – kombinovaná technika, fotografie a výtvarné objekty. Téma nám sedlo nejenom proto, že naše škola a životy jsou obklopeny krásnou krajinou Vysočiny, ale i proto, že děti využily možnost jej pojmout veskrze kreativně. Při zpracování tématu jsme hodně času trávili venku se školními tablety nebo ve školní dílně. Většina prací vznikala ve vzájemné spolupráci a jsou díly kolektivními.

Vysočina dostala „Černého Petra“ a to hned dvakrát
Vysočina dostala „Černého Petra“ a to hned dvakrát

Velice si tohoto našeho úspěchu vážíme, protože uspět v konkurenci s ostatními především základními uměleckými školami z celého světa, je pro nás obrovskou ctí. Letos přišlo do soutěže na 22 000 prací z celého světa a bylo uděleno přes 1400 ocenění. Naši ocenění: Aneta Dalíková z osmé třídy a deváťáci Ondřej Adamovský, Johana Císařová (dvě Čestná uznání), Anna Javorská (ta se i loni radovala z Čestného uznání v kategorii fotografie) a Kristýna Klofáčová.

Zdá se, že na samém kraji Kraje Vysočina vyrůstají děti s otevřenou myslí a nadáním. A je dobře, že ví, že každý může zažít úspěch.

Hana Císařová, ZŠ a MŠ Lukavec