Pejskové se do azylu Dej pac! často dostávají v hrozném stavu, ať už se jedná o týrání či byli prostě zanecháni na odlehlých místech. Často potřebují nákladnou veterinární péči, a právě proto se jim rozhodly dívky pomoci. Trávení času v azylovém domě navíc dělá radost jim i samotným pejskům. „Nečekaly bychom, že naše setkání s nimi budou tak krásná. Tito psi nám velmi pomáhají. Kdykoliv za nimi přijedeme, jsou šťastní, že nás vidí, a že s námi mohou dovádět na procházce. Společný čas si užíváme i my. Na chvíli totiž zapomeneme na naše životní trápení a těžkosti. I oni mají ta svá,“ popisuje jedna z oceněných dívek Amanda Muchová, co jim dobrovolnictví přináší, a pokračuje: „Někteří z nich byli týraní, jiní zanecháni na odlehlých místech. Ne vždy se k nim majitelé dobře chovali.“ Zároveň se dívky věnují další dobrovolnické činnosti, konkrétně jezdí navštěvovat seniory v LDN Počátky a v DPS Janštejn. S nimi si na svých návštěvách hrají a povídají a vždy tak seniorům na tváři vykouzlí úsměv.

V letošním roce si dívky z projektu Dáme vaší tváři úsměv cenu převzaly na ceremonii, která se konala pod pražským metronom v Letenských sadech. Cenu přebíraly z rukou zpěváka Milana Caise, frontmana kapely Tata bojs, která působila i jako hudební doprovod ceremonie. Slavnostním večerem provedla moderátorka Ester Janečková.

Cenu Gratias Tibi již od roku 2014 uděluje organizace Člověk v tísni mladým lidem, kteří se zapojují do dění okolo nás a nejrůznějšími aktivitami mění věci k lepšímu. Latinská slova Gratias Tibi, která tvoří název ceny, symbolicky říkají všem soutěžícím Děkuji Tobě. Oceňuje se v několika kategoriích, a to konkrétně základní škola, střední škola, kterou vyhrál projekt Alpateam a v kategorii do 30 let, kde ocenění získala mobilní aplikace Nepanikař. Kromě základních věkových kategorií byla vyhlášena i Cena diváků České televize, hlavního mediálního partnera. O tom, který z projektů ji získá, rozhodla prostřednictvím internetového hlasování veřejnost. V letošním roce diváci ocenili projekt Youth, Speak Up!

Letošní novinkou byla environmentální kategorie. Toto ocenění získal projekt Přestupní stanice, který se nejenom snaží snížit dopady fast fashion, ale také ve svých pobočkách zaměstnává lidi bez domova a dává jim tak druhou šanci.

Iniciátorem a hlavním organizátorem Ceny Gratias Tibi (z lat. „Děkuji Tobě“) je společnost Člověk v tísni a její program Jeden svět na školách (JSNS), který se už od roku 2001 snaží inspirovat mladé lidi k aktivnímu, zodpovědnému a otevřenému přístupu ke světu, v němž žijeme. Cena byla letos udílena sedmým rokem. Od svého počátku v roce 2014 se těší podpoře výrazných partnerů, kteří se dlouhodobě podílí na rozvoji občanské společnosti v České republice. Ze všech osmdesáti projektů, které byly v letošním roce nominovány, vybrala porota během společného sezení nejprve devět finalistů (tři v každé ze tří základních věkových kategorií) a z nich pak tři vítěze.

TEREZA ANNA ŠTEGMANOVÁ, mediální koordinátorka vzdělávacího programu JSNS