Skanzen Michalův statek najdete přímo v Pohledi. Ukazuje život a každodenní práci lidu v období od konce třicetileté války až do zrušení roboty v roce 1848. Na statku hospodařilo devět generací selského rodu Michalů nepřetržitě až do roku 1990. Návštěva Michalova statku vás seznámí s dřívějším způsobem žití, můžete si vyzkoušet třeba i mlácení obilí.

Během roku se zde koná několik akcí, jako je Svatojánská noc nebo staročeské Velikonoce či Vánoce. Nezapomeňte navštívit Selskou hospodu, která stojí hned proti Michalovu statku.

Z výletu do kraje pod Hrubou Skalou.
Filmové místo: Pod Hrubou Skálou zlobil Tomáš Holý. Bajaja pod ní lámal dřevce

Malebné venkovské stavení přímo vybízí k natáčení pohádkových příběhů. Na Michalově statku ve známé pohádce Šťastný smolař se seznámil Filip (Filip Cíl) s dobrodruhem, který si říká Kdokoliv (Ivan Trojan). Ten měl na krku svatbu s nepříliš půvabnou Kunhutou, ze které - s Filipovou pomocí - vybruslil. Tak začalo přátelství, jež dovedlo Filipa k milované Haničce (Martina Zábranská) a ke štěstí.       

V dubnu a květnu je otevřeno o víkendech. První akcí jsou staročeské Velikonoce. Uskuteční se o víkendu 16. a 17. dubna. Více informací najdete na webových stránkách Michalův statek

Zdroj: Vysocina.eu

Masarykovo náměstí v Pelhřimově.
Návštěvníci v Pelhřimově. Vydejte se po stopách filmových míst na Vysočině