Mladí táborníci se tentokrát ocitli v imaginární počítačové hře, převtěleni do postav hlavních aktérů nevšedního prázdninového dobrodružství. Hlavním úkolem klaďasů bylo především zabránit záporákům v ovládnutí fiktivního světa Jumanji a znemožnit jeho uvržení do temnoty s pomocí ukradeného klenotu z Jaguáří svatyně. Získáním obřího drahokamu a jeho vložením do sochy posvátného jaguára, který nás mimochodem provázel celý tábor, měli naši hrdinové vrátit na zemi zpět dobro. Nakonec se to jednomu ze tří družstev skutečně povedlo a to se tak stalo vítězem této celotáborové hry.

Děti se do svých rolí vžily opravdu poctivě a s plným nasazením a se zápalem plnily veškeré úkoly, které jim byly zadány. V bojovkách se bojovalo doslova "jako o život" a ostatní hry a soutěže rovněž běžely naplno. I přes přirozenou rivalitu mezi jednotlivými týmy jsme si všichni užili spoustu legrace a o to přece šlo především.

Ač by se mohlo zdát, že na nic jiného dětem už nezbýval čas, tak pravdou je, že si v průběhu tábora například dokázaly udržet vzorný pořádek na pokojích a v chatkách. Samozřejmě to nebylo tak úplně samo od sebe, ale velkou měrou k tomu přispěly zejména kredity, které se za to daly získat. Díky nim se dalo slušně zbohatnout a na místním trhu si na konci táborového pobytu nakoupit sladkosti, plyšáky a jiné pěkné dárečky.

Aby bylo možné se od náročného honu za drahokamem taky trochu odreagovat, přijížděli k nám průběžně zajímaví návštěvníci s neméně zajímavými programy. Vystřídali se tu třeba dopravní policisté a technici z kriminální policie, pracovníci Besipu i Českého červeného kříže. Přijel i tradiční simulátor dopravních nehod, airsoftový tým KVH Doomtroopers, byli tu drážní hasiči a taky vojáci.

Tak u policie se poutalo a testovalo na alkohol a drogy, děti měly možnost si prohlédnout policejní techniku a výstroj, obléci se do uniforem, ozbrojit se a třeba i pořádně zahoukat policejní sirénou. Technici z kriminálky vyhotovovali otisky prstů, které si každý mohl odnést s sebou domů na památku.

Zdravotnice z Červeného kříže nám ukázaly, jak účinně poskytnout první pomoc, táborníci si vyzkoušeli na figuríně Andule masáž srdce, dýchání z úst do úst a další praktiky. Zajímavé byly např. speciální brýle, které simulují stav opilosti a děti si tak na chvíli mohly vyzkoušet stavy, ve kterých se ocitá opilec nebo narkoman. A tak zjišťovaly, že se nejedná o nic příjemného.

U stánku BESIPu se zase ověřovala zábavnou formou znalost dopravních značek a pravidel silničního provozu a to formou rychlého testíku, různých skládaček a praktických cvičení.

Na simulátor dopravních nehod se jako každý rok těšil asi každý. Vozidlo rotující kolem své osy mohlo zdánlivě působit jako skvělá pouťová atrakce, ale když si ti odvážnější nasedli a auto se s nimi otočilo na střechu, už to pro motoristy visící připoutané hlavou dolů žádná legrace nebyla.

Airsoftový tým KVH Doomtroopers opět nezklamal se svojí prezentací nepřeberného množství střelných zbraní a sympatičtí airsofťáci nám také připravili terče, na kterých jsme si mohli vyzkoušet, jak dobří jsme pistolníci. Zamaskovaní a vyzbrojení táborníci si střelbu náležitě užívali.

Drážní hasiči z HB nám předvedli svoji profesní techniku a rovněž nás zaujali zajímavými příběhy ze své praxe. Měli jsme možnost zastříkat si z hasičské proudnice a brouzdat se v hasičské pěně. Následně otočená voda proti nám se pak zdála v ohromném parnu, které zrovna panovalo (37 stupňů), jako přímo dar z nebes (i když vlastně z cisterny). Další velký zážitek, teď už opravdu z nebes, následoval hned potom. Jen co jsme trochu oschnuli, přihnala se ohromná bouřka, která s sebou kromě blesků a hromů navíc přinesla kroupy o velikosti pingpongových míčků a občas přilétl dokonce i nějaký ten golfový. Trochu jsme se báli, ale zdárně jsme nezmary počasí přežili.

Hodně zajímavý program si pro nás nachystali vojáci a dali nám při tom pěkně do těla. Začalo to v 01:30 hod. nočním poplachem. Ráno pak následovalo náročné kolečko fyzické přípravy, kterým musí projít každý správný voják, který chce sloužit své vlasti. Takže klasické posilování, člunkový běh a plazení se pod „ostnatými“ dráty nebo třeba přenos zraněného na nosítkách. Ale vzhledem k věku potencionálních branců byla k dispozici i zábavnější forma přijímacího řízení, třeba hod granátem na cíl nebo chytání živé slepice po lese. Odpoledne jsme se pak s plnou polní a se zbraněmi v rukou brodili přes řeku. Na ručně vyrobeném malém voru si děti přepravovaly všechny svoje věci a komu se to nepovedlo, odcházel zpět do tábora v mokrém. A přesto, že všichni dostali pořádnou zabíračku, spokojené úsměvy na tvářích byly snad ještě o to radostnější. Nakonec se udělovaly pochvaly za dobrou kondičku a hezké odměny.

Prevence, realizovaná podobnou zábavnou formou, přinášející dětem radost a nevšední zážitky, jistě smysl má a každoroční mimořádný zájem mezi školáky z Havlíčkova Brodu to jen potvrzuje. Takže už teď se všichni těšíme v příštím roce 2020 s vámi všemi zase nashledanou! Více fotografií naleznete na Policejní tábor 2019

Městská policie by ráda poděkovala všem výše zmíněným partnerům za skvělou spolupráci. Stejný dík patří rovněž sponzorům Pleas HB, Amylon Ronov, HZS HB, Atos HB, Automotive lighting Jihlava, pan Vlk a všem ostatním, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na zkvalitnění našeho policejního tábora.

autor: Městská policie Havlíčkův Brod