„Mechanické opylování není naše budoucnost. Měli bychom naopak všichni vyvinout snahu, aby včely existovaly. Jsou totiž nenahraditelné. Vedle toho, že jsou významnými opylovači, bez kterých by příroda nemohla existovat, jako jediné produkují med, potravu vhodnou pro člověka,“ říká Milan Špaček. Je jednatelem firmy z Čestína, která se zabývá výrobou medu přes dvacet let.

Rezervy se do přípravy zapojí až za necelé dva týdny. Ilustrační foto
Zatím jsou v klidu. Rezervy se do přípravy zapojí až za necelé dva týdny

Co jste o včelách možná nevěděli?

1. Včela létá rychlostí 29 kilometrů za hodinu

2. Včelka mávne křídly 200krát za vteřinu, tato nebývalá rychlost vytváří bručení, které slyšíme

3. Za jedinou minutu navštíví přibližně 10 květů

4. Život včely trvá pouhých 6 týdnů, dělnice při sběru nalétají více než 57 000 kilometrů

5. Jedna včela vyprodukuje za svůj život přibližně 9 gramů medu

6. K nasbírání 0,5 kg medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život, ten trvá na jaře a v létě přibližně 6 týdnů

7. Češi jsou národ včelařů, v Evropě jsme ve včelaření na třetím místě. Čerstvé včelařské statistiky říkají, že v roce 2019 u nás 778 300 včelstev chovalo 62 480 včelařů. Zatímco počet včelařů od roku 2018 vzrostl o 240, včelstev je ale takřka stejný počet.

8. Med slouží lidstvu ke slazení od nepaměti, je zdravější alternativou než rafinovaný cukr.

9. Med je zdravý a podporuje imunitu. Obsahuje mnohé vitaminy, minerální látky, stopové prvky, enzymy, koenzymy, flavonidy, antioxidanty a další bioaktivní látky

10. Češi snědí za rok kilogram medu na osobu, což vychází na jednu kávovou lžičku za týden.

LUCIE KOVANDOVÁ