Tradiční sbírková akce Srdíčkové dny pak proběhne v týdnu od 21. do 25. září. Do ulic po celé České republice vyjdou studenti středních škol a učilišť, kteří se dobrovolně rozhodli pomáhat. Zájemcům budou prodávat sbírkové předměty, jejichž prodej podpoří dětské pacienty, včetně malé Viktorky, trpící nevyléčitelnou nemocí, nazvanou spinální muskulární atrofie I. typu. Toto zákeřné genetické onemocnění způsobuje, že lidem postupně ochabují všechny svaly v těle, až nakonec selže i ten sval nejdůležitější – srdce.

Radůza
Radůza se představí v chotěbořské sokolovně. Nově si zahraje i na banjo

„Viktorka má ´štěstí´, protože se na trhu objevil před pár lety lék Spinraza, po jehož aplikaci jsou v léčbě viditelné pokroky. Po čtyřech dávkách holčička udrží hlavičku a trochu i tělíčko. Lék by se měl aplikovat třikrát ročně a spolu s ním musí Viktorka taky pravidelně rehabilitovat. Drahé rehabilitace u nás ovšem zdravotní pojišťovny nehradí, proto se obracíme na širokou veřejnost v rámci našich Srdíčkových dnů. Vybrané peníze poputují na pořízení nejrůznějších rehabilitačních pomůcek, které jsou poměrně drahé, nicméně v léčbě nepostradatelné, a to nejen pro Viktorku, ale mnoho dalších nemocných dětí, které netrpělivě na naši pomoc čekají“ vysvětluje ředitelka neziskové organizace Život dětem Maria Křepelková.

Ještě před samotným zahájením dalšího ročníků Srdíčkových dnů v ulicích českých a moravských měst, odstartoval Život dětem online sbírku Martínkovy Srdíčkové dny, která po celý měsíc září probíhá na webu www.srdickovedny.cz. Obecně prospěšná organizace Život dětem se tak snaží pomoci desetiletému Martinovi, který trpí cystickou fibrózou.

Ukliďme svět, Ukliďme Česko. Ilustrační foto.
Dobrovolníci vyrazí uklízet Havlíčkobrodsko. Podělte se s námi o výsledky

„Martínek je od útlého věku postižen nevyléčitelnou genetickou nemocí, která primárně postihuje dýchací ústrojí. Abychom ulehčili jeho nesnadný život, chceme mu prostřednictvím jeho Srdíčkových dnů získat finanční prostředky na nákup odhleňovacího přístroje. Cílová částka, kterou potřebujeme vybrat je 183 000 korun. Dárci budou moci přispět podle svých možností a za tuto pomoc získají do svých počítačů obrázek našich sbírkových předmětů. Chybět nebudou tradiční usměvavá sluníčka ve tvaru srdce a oblíbená zvířátka, obojí za 30 Kč. Nově pak bude možné přispět obrázkem „ Dávám srdce dětem“ v hodnotě 100, 300 a 500 korun,“ říká k novince obecně prospěšné organizace Život dětem jeho ředitelka Maria Křepelková.

Rozloučení s letošním táborem ve Svratouchu - hra Brain ball
Ohlédnutí za letním táborem Jumanji. Zavzpomínejte společně s námi

Život dětem pořádá charitativní sbírku Srdíčkové dny dvacátým rokem. Vždy třikrát do roka se touto aktivitou snaží nejen finančně povzbudit rodiny s vážně nemocnými dětmi, které jsou vzhledem ke svému zdravotnímu stavu kompletně odkázány na celodenní péči jednoho z rodičů. Celý výtěžek se věnuje na pořízení různých rehabilitačních a zdravotních pomůcek, invalidních vozíčků, zdravotních kočárků, na úhradu zdravotnického materiálu, speciální výživy, rehabilitačních pobytů a podobně.

TOMÁŠ KOPEČNÝ