Kuchaři své kulinářské výtvory začali po dvanácté hodině vozit do našeho hasičského domu, pomalu obsazovali sálek a plni očekávání vyčkávali zahájení soutěže. Po krátkém přivítání a upřesnění pravidel, která byla prakticky stejná jako v předešlých ročnících, protože v jednoduchosti je síla, byly rozneseny první vzorky. Letošní rok jsme měli krásnou schodu, že bylo uvařeno dvanáct hovězích gulášů.

Jako každý rok kuchaři dostali bodovací kartičky a přátelé guláše si je mohli zakoupit za mírný poplatek u prezence. Nakonec letošní ročník hodnotilo čtyřicet šest hodnotitelů, kteří známkovali do svých kartiček jako ve škole od jedničky až po pětku. Po každém čtvrtém vzorku byla přestávka na odpočinek pro chuťové buňky a doplnění tekutin pro správný picí režim. Po ochutnávce všech vzorků zasedla sčítací komise vybraná náhodně z publika a spočítala body. Následně přišla ta dlouho očekávaná chvíle, kdo se stane majitelem krásného jedenácti litrového litinového kotlíku.

Úspěšná akordeonistka Michaela Šrámková s oceněním.
Michaela Šrámková předvedla skvělý výkon

Vyhlašovala se nejdříve čtyři devátá místa a pak od osmého až po první. Na prvním místě se umístil Karel Daniel z Ostrova nad Oslavou, pro kterého tato soutěž byla letos již čtvrtá a opět úspěšná a guláš uvařil z veverky (pro ochránce zvířat samozřejmě hovězí). Druhé místo obsadil Michal Vavroušek ze Ždírce nad Doubravou guláš z hovězí kližky, tento účastník ze čtyřech ročníků třikrát na bedně a nakonec třetí místo Zdeněk Myška z Podmoklan guláš z hovězí kližky, zúčastnil se poprvé a díky více jedničkám na hlasovacích lístcích se při shodném počtu bodů se čtvrtým místem umístil taktéž na bedně. Po vyhlášení a rozdělení cen se v dobré náladě za cinkotu štamprlátek, sklenic Hlineckého Rataje, pro řidiče něco nealka a pojídání zbylých gulášů se zábava protáhla až přes půlnoc. Příští gulášofest se bude konat 21. listopadu 2020.

Tímto chci poděkovat také našim sponzorům za pěkné ceny a jsou to: Bowling Bar Ždírec, Stora Enso Wood Products Ždírec, Extruindustrie CR s.r.o, Jatka Oudoleň - Jiří a David Papst, Pivovar Rychtář, Hiesbök s.r.o. výroba stavebnic letadel, COOP družstvo HB, Řeznictví Stejskal, Vavrouškové Janě za dorty pro první tři nejlepší, dobrovolným hasičům z Podmoklan bez jejich pomoci při obsluze, by jsme trpěli žízní a hladem a samozřejmě obci Podmoklany a hasičům za prostory ke konání akce.

Vavroušek Martin