„Besedy, a to nejen pro školy, děláme proto, aby se dobrovolnictví dostalo do povědomí široké veřejnosti,“ vysvětluje hned na úvod vedoucí dobrovolnictví Ludmila Nenadálová.

V uplynulých dnech tak koordinátorky navštívily například gymnázium v Chotěboři nebo Akademii Světlá nad Sázavou. „Přednáška byla velice poutavá a studenty nadchla,“ hodnotí Mgr. Olga Blažková, učitelka odborných oborů na Akademii, vedoucí tamního Domova mládeže a zároveň bývalá dobrovolnice.

Některé studenty dokonce zaujaly natolik, že se vzápětí rozhodli sami stát dobrovolníky. „Hledala jsem někoho, kdo bude docházet za klientkou FOKUSu nebo bude pomáhat ve Vysočinských nemocnicích v Humpolci a obojí se mi podařilo,“ pochvaluje si Ludmila Nenadálová.

Výjimkou ale není ani to, že přijdou třeba až za půl roku. „Některým se to zkrátka musí chvíli rozležet v hlavě,“ říká s úsměvem Jana Valová, koordinátorka Dobrovolnického centra v regionu Havlíčkův Brod a Chotěboř. „Chtějí dobrovolničit hlavně o prázdninách,“ dodává.

Dobrovolnictví navíc může studentům přinést i jeden příjemný bonus. „Kromě toho, že z něj budou mít dobrý pocit, jim může pomoci při hledání zaměstnání nebo v přihláškách na vysokou školu,“ vyzdvihuje Ludmila Nenadálová.

Pokud byste i Vy chtěli šířit dobro tam, kde je potřeba, ozvěte se nám. Dobrovolníkem se může stát jakákoliv fyzická osoba starší patnácti let. „Nemáme žádná specifika. Zájemce jen musí být zapálený pro danou věc a dělat to srdcem,“ uzavírá Jana Valová.

Jana Kudrhaltová

FOKUS Vysočina Havlíčkův Brod