Majitel zámku není proti konání nejrůznějších akcí v zámku a jeho okolí. Park bohužel není v takové kondici, aby se zde mohly pohybovat desítky lidí. Co s tím? Iniciativy se chopili myslivci. Neváhali, domluvili se s majitelem a vyčistili a vyklidili horní část parku, kde nedávno spadl další strom.

Svou pomoc nabídly již dříve i další spolky, domluva však nebyla nijak konkrétní. Čas běžel. A nic. Jarní prázdniny se blížily ke konci, předpověď slibovala pěkné počasí. S pracovníky zámku jsme se domluvili, co a jak. A pak už jen využít všechny ty telefony, maily, WhatsAppy a Messenery. Všechno to fungovalo, ale hlásili se lidé s omluvou, že na brigádu nemohou přijít.

Jasně, normální lidi musí chodit do práce, o prázdninách se také jezdí pryč a tak dál. Co se dá dělat, nakoupené špekáčky skončí v mrazáku, buchty snad někdo sní, a když se sejdeme třeba jen čtyři, také nějakou práci zvládneme, říkala jsem si. Dlouho jsem nebyla tak příjemně překvapená, když se ve čtvrtek odpoledne v parku postupně sešlo na tři desítky lidí. Děti z kroužku ČČK a Pokustónu, mladí hasiči, několik dospěláků ze Sdružení rodičů, dětí a přátel obce Pohled, z Pokusu a klubu důchodců.

Děti u počítače, ilustrační foto
Nový kroužek děti naučí natáčet videa

Všichni se vrhli do práce. Mládež dokonce odložila i mobily a ruce použila k užitečnější činnosti. Posbírané větve jsme hned pálili a za tři hodinky byl park k nepoznání. Budeme ještě pokračovat, abychom vyklidili i spodní část parku u řeky. Nyní tomu ale brání koronavirus.

Všem mockrát děkuji za odvedenou práci, jste skvělí! Věřím, že pan Zajíc a pan Farka byli s brigádníky také spokojeni a i pan majitel naši snahu ocení. Třeba tím, že i nadále umožní konání například nočního pohádkového lesa, protože v Pohledu není krásnější kulisa než právě zámecký park. Je vidět, že Pohleďáci stále vnímají zámecký areál za svou součást a centrum kulturního dění v obci.

Petra Dvořáková