Nejprve se podíváme na zatopený kamenolom na okraji Horní Cerekve. Nachází se po pravé straně silnice směrem z Horní Cerekve na Telč. Zatopení lomu nastalo po ukončení těžebních prací kolem roku 1980, těžební technika byla celá až na malé výjimky odstraněna. Lom má proměnlivou hloubku, převážná část je v hloubce kolem třinácti metrů, největší hloubka je asi jednadvacet metrů. Stěny a dno jsou kamenité a jsou pokryty proměnlivou vrstvou sedimentu. Lom je zarybněn, k vidění jsou zde hejna okounů, kaprů a bělic, při troše štěstí je možné vidět úhoře a sumce. Délka lomu je čtyři sta a šířka sto padesát metrů.

Lom dnes slouží hlavně pro rekreační koupání a potápění, které je možné pouze se souhlasem potápěčského spolku z Pelhřimova. Na jižní straně lomu je vybudovaná pláž, je zde stánek s občerstvením a mobilní toalety.

Dolní Bradáčův mlýn
Ticho, prázdno a sláva zarostlá křovím. Vydejme se po stopách starých mlýnů

U Čenkova na Jihlavsku vznikl lom na rozmezí dvacátých a třicátých let minulého století. Počáteční ruční těžba byla postupně nahrazena strojní technologií. Protože svrchní vrstva horniny byla zvětralá, těžilo se jámovým způsobem do hloubky. Zdejší žula se používala ke stavebním účelům a zejména na výrobu dlažebních kostek. Těžba zde probíhala do počátku sedmdesátých let 20. století. Poslední větší odstřel se datuje roku 1969.

Zhruba po dvou letech stoupla hladina spodních vod natolik, že se začal využívat jako rekreační lokalita. Zejména místní se sem chodí koupat i slunit. Zatopená plocha má zhruba ledvinovitý tvar o ploše 1,56 hektarů. Hloubka zatopení dosahuje asi deset metrů. Pro celkově čistou vodu je i oblíbený mezi amatérskými potápěči. Kromě vodních živočichů se na dně mohou setkat i se zbytky technologie, která nebyla zcela odstraněna při rušení těžby.

Nedaleko Hlinska najdete dům, který je obložený oběšenými panenkami.
Pohled, z kterého mrazí. Symbol dětství skončil neslavně. Oběšené panenky šokují

Lom Borek najdete u vsi Borek mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Od druhé světové války až do roku 1992 se zde těžil serpentinit (hadec), což je hornina s vysokým obsahem hořčíku. Nyní je lom využíván jako výcvikové a rekreační středisko pro potápěče. Je zde zakázáno koupání a rybolov. Lom má rozlohu asi dva hektary. Maximální hloubka díky přírodnímu pramenu každým rokem o pár centimetrů vzroste a nyní je kolem pětatřiceti metrů.

V roce 2003 byl na dno umístěn kloubový autobus Ikarus, a kromě skel a motoru v hlubině stojí v původním stavu. Mezi další zajímavé podvodní atrakce patří i odstrojený vrak auta značky Wartburg a ponorka Stejskanik, což je vlastně bývalá cisterna. Na dně je umístěna i socha víly. Mimo to jsou k vidění okouni, perlíni, kapři, štiky různých velikostí, sumci, candáti a raci. Stěny lomu nejsou nijak zabezpečeny a hrozí jejich sesunuti, proto platí zákaz vstupu na okraje lomu.

Více tipů na výlety najdete na Facebooku Jednou stopou Českem.

Petr Žák, Jednou stopou Českem