Další recept, který poslal Maxijedlík Jaroslav Němec, je právě svíčková na smetaně s dančím masem, s kterým vyhrál na soutěži Mistrovství o nejlepší svíčkovou omáčku.

Dančí svíčková podle Maxijedlíka

Suroviny:

dančí kýta 1kg

uzený špek 80 g

sůl

mrkev 2 ks

celer menší 1 ks

máslo 2 lžíce

sádlo1 lžíce

bobkový list 3 ks

mletý pepř

celý pepř 5 kuliček

celé nové koření 3 kuličky

jalovec 2 kuličky

velká cibule1 ks

rozmarýn

tymián

kousek citronové kůry

třtinový cukr 4 lžíce

200 ml bílého vína

1 lžíce plnotučné hořčice

800 ml vývaru nebo vody

200 ml smetany ke šlehání

citronová šťáva na dochucení

Postup

Dančí kýtu prošpikujeme, uděláme v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolníme je prstem a do každého vložíme tenký špalíček špeku. Maso osolíme a opepříme. Mrkev a celer očistíme a nahrubo nastrouháme, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

V kastrolu rozpustíme máslo se sádlem a opékáme na něm zeleninu a koření zhruba tři minuty. Přidáme cibuli, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, kousek citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékáme. Po chvilce přidáme maso a zbytek špeku. Maso opečeme důkladně ze všech stran a pak podlijeme vínem. Přidáme hořčici, dolijeme vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a necháme na mírném stupni dusit do změknutí, zhruba dvě hodiny.

Měkké maso vyjmeme a z omáčky vybereme koření. Rozmixujeme ji nebo propasírujeme. Dochutíme, pokud máme rádi svíčkovou kyselejší, dokyselíme ji troškou citronové šťávy. Pokud je omáčka po mixování málo hustá, ještě ji trochu povaříme. Maso krájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť přeje Maxijedlík Jaroslav Němec