Zástupci obce jsou i tak s novinkou zatím spokojení. „Stále nemáme dostatečnou zpětnou vazbu, terčíky ale viditelně ubývají. Samozřejmě si nemohu být jistý, jestli si jich někdo nevzal větší množství. Zmíněný případ ale vnímám jako výjimku. Zneužívání je pouze marginální. Podobné riziko je u čehokoliv,“ zmínil starosta Vlastimil Smékal.

V celém Jihomoravském kraji rozmístili pracovníci firmy JukejReflex už třiašedesát zásobníků. „Podle dosavadních zkušeností ke zneužívání samolepek dochází jen zcela výjimečně a pokud, tak právě krátce po instalaci nového stanoviště. Vše je především na komunikaci s lidmi,“ ujistil ředitel společnosti Tom Gryf.

Stavba mostu pro D35 nad koridorem u Uherska. Více ve videu
Nechceme Studénku. Komplikace při stavbě mostu pro D35 zavřely na hodiny koridor

Pro umístění zásobníků vybrali Pustiměřští dvě místa, kde chybí chodník a lidé proto chodí přímo po cestě. „Jeden je u sportovního areálu, poblíž jsou navíc provozovny různých firem. Druhý se nachází ve směru na Radslavice a Zelenou Horu, chodci se tam často přesouvají po vozovce,“ upozornil Smékal.

Reflexní samolepky
* Zásobníky obsahují samolepící terče.
* Jsou vyrobené z reflexních fólií.
* Síť zásobníků vzniká ve spolupráci s obcemi.
* Jihomoravský kraj jich má zatím 63.

Do distribuce reflexních prvků se zapojilo i Sdružení místních samospráv. „Podle názoru odborníků mohou na oblečení významně přispět ke zvýšení bezpečnosti chodců. Sdružujeme více než dvě tisícovky převážně menších obcí z celé republiky a věříme, že tato aktivita pomůže chránit chodce zejména mimo zastavěné části, kde již nejsou chodníky ani veřejné osvětlení,“ potvrdila předsedkyně sdružení Jana Přecechtělová.

Řešení propaguje ve velkém měřítku. „Do dnešního dne se nám podařilo zásobníky se samolepkami umístit do více než sedmi set obcí a distribuce dále pokračuje. Celkový počet obcí, kam zásobníky dodáme, přesáhne po skončení stávající fáze tisícovku,“ dodala Přecechtělová.

Rok a půl vývoje

Terče drží na oblečení, ale uživatel je snadno odstraní. „Použitý materiál, tvar, velikost a tuhost samolepek jsme vyvíjeli rok a půl ve spolupráci se státní zkušebnou a dalšími institucemi, které se zabývají bezpečností v silničním provozu. Chodec se snadno označí tak, že si nalepí dva kusy samolepky na pravé lýtko a holeň. Je pak výrazně viditelný z takové vzdálenosti, že i řidič, který překračuje maximální povolenou rychlost o sto procent, má dostatečnou brzdnou dráhu k bezpečnému zastavení,“ vysvětlil ředitel Gryf.

Noční hlídky Městské policie na Ústředním hřbitově v brně
OBRAZEM: Na hřbitov za soumraku. Brněnští strážníci se připravují na Dušičky

Reflexní samolepky se podle něj vyznačují celkovou tuhostí použitého materiálu. „Dochází proto k malé deformaci již aplikované fólie i na slabých materiálech. Za druhé se nálepky samy o sobě nekroutí, což umožňuje naprosto bezproblémové vysouvání z výdejního podavače,“ dodal Gryf.

V říjnu dva zásobníky zprovoznili v Pustiměři.