Dálnice D6 od hlavního města končí v současné době u Krušovic, úseky u Krupé, Hořesedel a Hořoviček ji přivedou na Podbořansko. Součástí výstavby obchvatu Hořoviček bude i přestavba jesenické křižovatky. Nynější nebezpečné křížení silnic I/6 Praha – Karlovy Vary a I/27 Most – Plzeň se změní na mimoúrovňové.

ŘSD v minulých dnech vypsala na zhotovitele pětikilometrového úseku u Hořoviček výběrové řízení. „Na stavbu probíhá ještě majetkoprávní příprava a připravuje se žádost o vydání stavebního povolení. Zahájení stavby předpokládáme ve druhé polovině příštího roku,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Stavba dálnice D11 v úseku Hradec Králové - Jaroměř
Šnečí tempo a česká ostuda. Příští rok vyroste jen 25 kilometrů dálnic

Podstatně dřív by se měly rozeběhnout práce na šest a půl kilometru dlouhém úseku u Krupé. ŘSD má stavební povolení, po dlouhých průtazích vybrala i zhotovitele, nedávno skončil archeologický průzkum. „Zahájení stavby předpokládáme začátkem roku 2022,“ informovala organizace.

Úsek mezi oběma zmíněnými částmi, tedy obchvat Hořesedel, chce ŘSD začít stavět také v příštím roce. Pokud se to povede, bude to zřejmě až v jeho závěru. Na devět kilometrů dálnice zatím nemá stavební povolení.

Zrychlení o deset minut

Po dokončení všech tří úseků se řidičům z Podbořanska cesta do Prahy značně zrychlí. Po nedávno dokončeném obchvatu Lubence se vyhnou Krupé, Hořesedlům a Hořovičkám, což by mělo na zmíněných dvaceti kilometrech přinést zrychlení cesty asi o deset minut.

Přímo na Podbořansku jsou ze tří úseků D6 hotové dva – obchvat Lubence a navazující část k hranicím Karlovarského kraje. Dvanáct kilometrů dálnice mezi Lubencem a jesenickou křižovatkou se má stavět v letech 2024 až 2026. ŘSD zahájilo výkupy pozemků a chystá se podat žádost o stavební povolení. Proběhl také předběžný archeologický průzkum.

Dálnice D52 a její nedávné opravy.
Smutné výročí dálnice D52. Dělníci nekopli do země už čtvrtstoletí

Po dokončení se řidiči na trase mezi Prahou a Karlovými Vary vyhnou všem obcím, jako poslední se tranzitní dopravy zbaví v Petrohradě na jihu Ústeckého kraje.

Celá dálnice D6 má být podle současných plánů hotová v roce 2028. Jako poslední se mají stavět čtyři úseky v Karlovarském kraji.