Třiadvacetiletý Jan bydlí na Kolínsku v obci s přibližně tisícem obyvatel. Za prací dojíždí do Spolkové republiky Německo.

Medici z pátých a šestých ročníků Masarykovy univerzity Brno jsou součástí týmů speciálních odběrových stanů u Fakultní nemocniceBrno, kde spolu s personálem nemocnice ode dneška odebírají vzorky od lidí s podezřením na koronavirus.
Česko hlásí další nakažené koronavirem. Jsou mezi nimi i lékaři

Jak jste se ocitl v karanténě?
Ve čtvrtek jsme s kolegy jeli jako vždy pracovně do Německa a vraceli se ještě tentýž den okolo deváté hodiny večer. V Německu nebylo nic znát, lidé normálně chodili venku, neviděli jsme nikoho v roušce natož s respirátorem. Prostě žádná panika, nic. První kontrola byla na česko-německých hranicích. Na první benzínce za hranicemi pak byla policejní hlídka, která brala osazenstva aut na měření teploty. Kontroly byly namátkové, nás konkrétně nechali projet.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Úřadům jste se tedy přihlásil sám?
Přesně tak. Hned po příjezdu jsem kontaktoval praktického lékaře a ten mě odkázal na hygienu. Tam mi bez jakéhokoli testu doporučili čtrnáctidenní karanténu. Pokud budu mít příznaky, jakože je zatím nemám, pošlou k nám lidi s testem. Nyní jsem tedy v karanténě i s rodiči. Nesmíme vycházet z domu. Máme zatím zásoby potravin, ale až dojdou, budeme to asi řešit zásilkovou službou přes internet.

Jak trávíte čas?
Zatím u televize nebo videoher, je to ještě krátká doba.

Kontaktní místo pro COVID - 19, koronavirus v Oblastní nemocnici Kolín.
V nemocnici zřídili speciální buňku pro pacienty s podezřením na koronavirus

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník