Čtyři lékaři už z nemocnice odešli, další dali výpověď. Doktorům vadí, že vedení nemocnice s nimi dostatečně nekomunikuje, poukazují ale také na šikanu.

Primář radiační a klinické onkologie Jiří Förster svůj odchod zvažuje.

„Ředitel Tomáš Sláma svoji funkci nezvládá, není nám v ničem nápomocen a spolupráce s ním nefunguje. Nekomunikuje s námi,“ jmenuje primář hlavní důvody sporů.

Po loňských snahách o odvolání Tomáše Slámy údajně nastalo v nemocnici období represe. Lékaři měli podepsat, že si za ředitelem stojí.

Informace o šikaně jsou podle ředitele nemocnice naprosto lživé.
„Zajímalo by mne, z čeho vycházejí a kdo tyto nepravdy šíří. Vedení jako takové nemůže šikanovat lékaře, protože lékaři spadají pod svého primáře,“ pokračuje Tomáš Sláma.

„Pouze já, primář interny Jiří Cyrany a Radek Majerčin z ARO jsme loajalitu nestvrdili a od té doby nastoupila vůči nám šikana. Projevuje se ve spoustě věcí. U nás to bylo o uzavření lůžkového oddělení, kdy každý den přicházely jiné informace. V prosinci jsem byl na oddělení jako lékař sám, nedostal jsem žádnou výpomoc ani finanční náhradu. Posledním kamínkem pak bylo snížení mzdy při podepsání nové pracovní smlouvy. Vnímám to jako mstu,“ popisuje události primář Förster.

Podle jeho informací je nyní ve výpovědní lhůtě primář interny Jiří Cyrany a doktor Martin Dvořák.

„Jsem napůl rozhodnutý, že pod současným vedením pracovat nechci. Pokud se něco razantního nezmění, odejdu taky,“ říká otevřeně Jiří Förster.

Odchod primáře by však znamenal pro Jičínsko, Jilemnicko a Semilsko konec onkologické péče. Řešení je podle lékařů v kompetenci kraje.

Ilustrační foto.
Očkovací centrum v Jičíně bude v nemocnici

„V tuto chvíli máme výpovědi od pěti lékařů z interny, kde je celkem 25 úvazků a jeden z oddělení ARO z počtu asi 10 úvazků. Důvody jsou různé a oficiálně nejsou uvedeny. Ale ví se, že dva inklinují k privátu, jeden se chce realizovat na odborně nadřízeném pracovišti ve fakultní nemocnici a jeden zvažuje stažení výpovědi. Ale to je na jejich rozhodnutí,“ tvrdí ředitel jičínské nemocnice Tomáš Sláma.
Ředitel nemocnice Tomáš SlámaŘeditel nemocnice Tomáš SlámaZdroj: Iva Kovářová

Informace o šikaně jsou podle něho naprosto lživé. „Zajímalo by mne, z čeho vycházejí a kdo tyto nepravdy šíří. Vedení jako takové nemůže šikanovat lékaře, protože lékaři spadají pod svého primáře,“ pokračuje Tomáš Sláma.

Na otázku, zda odchod lékařů ohrozí samotný chod nemocnice odpovídá: „Postup některých lékařů v této době není úplně ideální, ale nemůžeme je nutit zůstat, když se chtějí uplatnit ve fakultce nebo v privátu. Mnozí lékaři s tím i do nemocnice nastupují a následně po absolvování povinné praxe odcházejí.“

Hejtmanství: Personálie jsou věcí nemocnice

Tomáš Sláma tvrdí, že nemocnice má náhradu částečně rozjednanou, ale zatím čeká na definitivní rozhodnutí lékařů.

Lucie Chytilová za zdravotnický holding, kam jičínská nemocnice spadá, tvrdí, že za personální situaci je plně kompetentní vedení nemocnice.

Hejtman kraje Martin Červíček přenechal vyjádření na radním pro zdravotnictví Zdeňku Finkovi.

„Situací v jičínské nemocnici trvá už více jak rok a je spojená s různými názory zdravotníků na její současné řízení. Jakýkoliv odchod zdravotníků nyní, kdy je obrovský nápor na zdravotnictví kvůli pandemii, nás netěší, a proto probíhají intenzivní jednání k personální stabilizaci,“ uvedl Zdeněk Fink.

Covidové oddělení v nemocnici v Sokolově.
Zátěž nemocnic je extrémní. Opatření ale zřejmě začínají působit, uvedl Blatný

Ředitel Tomáš Sláma má podle radního Finka zvážit změnu řízení nemocnice v souvislosti se zapojením zdravotníků napříč jednotlivými obory a také individuálně řešit důvody každého případného odchodu zdravotníka z nemocnice.

„Ředitel dostal zároveň úkol najít adekvátní náhradu za odcházející lékaře a informovat o tom, jestli kvůli tomu není ohrožen provoz jednotlivých nemocničních oddělení. Vedle toho nás má informovat o přijatých organizačních opatřeních a o současném stavu zajištění zdravotní péče,“ doplnil radní Zdeněk Fink.