„To nejhorší, s čím jsme se při naší pomoci v postižených obcích setkali, byl lidský hyenismus. Jde hlavně o neznámé osoby, které se přidávají na oko k práci a během chvíle se sbalí i s nářadím,“ popsal své dobrovolnické zkušenosti například Štěpán Tóth z Ústí nad Labem.

Podle něj "mizí" různé věci, například motorové nebo rozbrušovací kotoučové pily. „Před dvěma dny se v noci se začaly ztrácet elekrocentrály. Ze staveb po utichnutí rachotu prostě všichni odešli a ráno zjistili, že nemají jak dělat,“ vracel se Tóth k nepříjemnému okamžiku, který na Podluží jako dobrovolník zažil.

Společná základna skautů a brontosaurů v Mikulčicích po tornádu.
Více než 90 oddílů nabízí dětem z postižené oblasti místa na táborech

Obdobně se vyjadřují i další lidé, kteří se v postižené oblasti pohybují nebo v místě žijí. „Včera se tady zase začalo údajně rabovat, prý čtyři domy. Zloději nebyli oficiálně potrestáni, ale dostali pěkný výprask obušky,“ popsala události žena z Moravské Nové Vsi. Raději si přála zůstat v anonymitě, její jméno ale Deník zná. „Myslím, že si to příště rozmyslí. Není tady jen solidarita a pomoc, ale také hyenismus nejvyššího kalibru,“ dodala.

Policie však popírá, že by v kterékoliv z tornádem postižených obcí krádeže či rabování řešila. „Měli jsme nahlášené nějaké případy, ale nakonec se ukázalo, že to bylo jen nedorozumění,“ sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podle něj se například stalo, že si soused půjčil nářadí bez zeptání nebo vypůjčené věci vrátil na jiné místo.

Policisté přesto v oblasti hlídkují a kontrolují také pohyb osob. „Kontrolujeme auta i dodávky, které z těch oblastí odjíždí. Kdyby vezly podezřelý náklad, budeme to vyšetřovat,“ sdělil Malášek.

KAROLÍNA STÁRKOVÁ