„Voda byla příjemná, krásná. Nejlepší je to, když vylezu, to mám hned úsměv na tváři. Doma si pak teplou sprchu už nedávám. Prostě vylezu z vody a obléknu se do županu, a pak do teplého oblečení. Na zahřátí si dám čaj,“ smála se žena v pruhovaných plavkách s vánočně zdobenou čelenkou ve vlasech.

Sváteční mše. Ilustrační snímek.
Je Boží hod vánoční. Křesťané slaví nejdůležitější den Vánoc

„Dneska máme sváteční kroje, čepičky, kloboučky. Přinesli jsme si nějaké občerstvení,“ vylíčila Petra s tím, že v řece Malši uplavou otužilci 180 metrů. „Vodá má tři stupně,“ přidala. Na nohou měla boty do vody. „To mám hlavně proto, když vylezu, abych tu nechodila v bahně," řekla.

Skupina Promrzlé pijavice trénuje v Malši třikrát týdně. „Někteří se zúčastní i profesionálního plavání,“ doplnila.

A poukázala na Vladimíra Růžičku, který se otužuje 39 let. Ledová voda je mu prospěšná. „Dělám to pro zdraví, rýmu a kašel neznám,“ líčil muž, který bydlí u rybníka Dvořiště. „Bydlím na Horním Dvořišti, tam se namáčím třeba dvakrát týdně. Jednou týdně plavu doma a podruhé tady v Malši,“ přiblížil, jak často se otužuje.

Snesli by i větší zimu 

V minulosti vídal u Malého jezu muže, který se zde koupal a nikdy nenosil kabát. „Chodíval sem otužilec, ten mě k tomu inspiroval. Pak jsem to zkusil a začali jsme sem chodit s kamarádem. Nikdy jsem z otužování strach neměl. Každé ráno si dávám studenou sprchu…. Kolik let už nevíme, co je to led,“ pohlédl na řeku šestasedmdesátiletý důchodce.

Otužilci v Karvinském moři. 24. prosince 2020 v Karviné.
OBRAZEM: Otužilcům v Karviné nevadil ani déšť. Na Štědrý den šli opět do "moře"

Metr osmdesát na Štědrý den uplavala v Malši i Markéta Čápová, která plave závodně. Nejlépe se umístila při otužování na 200 metrů na pátém místě ve Slovinsku. „Dneska je docela teplo, chtělo by to trochu mrazu a sníh. Když je větší zima, je to lepší,“ smála se žena v pruhovaných plavkách. Trénuje třikrát týdně. „Když voda zamrzne, vysekáme led a říkáme, že jdeme do vířivky,“ vyprávěla žena, která do vody vpluje, i když teploměr ukazuje minus patnáct stupňů.