„Nemyslím, že by byl Dolní Dvůr cíleně navštěvován jako filmové místo. Ale velká část návštěvníků o natáčení filmu v naší obci ví. K mému překvapení jsou to nejen pamětníci premiéry, ale i mladší lidé, kteří znají film z četných repríz. Většina z nich zná herecké obsazení dospělých rolí a umí citovat známé hlášky, které jsou nepochybně součástí našeho národního humoru. Ale jestli znají film doopravdy do všech detailů, to prověří až naše soutěž,“ říká starosta Dolního Dvora Martin Bělovský.

Takhle dnes vypadá Apalucha. Legendární chalupa, kde se natáčel film S tebou mě baví svět, stojí na horské samotě v lesích nad Dolním Dvorem.
Šampaňské ve sněhu. Marie Poledňáková byla skvělá, vzpomínal pamětník z Apaluchy

Záběry z filmu S tebou mě baví svět se objeví na turistických tabulích. Znalosti komedie prověří speciální kvíz a venkovní on-line hry, v nichž můžou účastníci získat originální odznaky a diplomy. Před zhotovením panelů oslovila krkonošská obec rodinu Marie Poledňákové.

„Podařilo se nám zkontaktovat se se synem paní Poledňákové Petrem, který spravuje její práva. Samozřejmě, že bylo potřeba detailně vysvětlit a popsat náš záměr. Musím velmi ocenit velmi vstřícný přístup, souhlas s užitím autorských práv byl po této diskusi otázkou pár dnů,“ vyzdvihuje starosta pozitivní reakci syna slavné režisérky.

Na nových turistických tabulích v Dolním Dvoře jsou scény z filmu S tebou mě baví svět i skřítková hra.Na nových panelech jsou scény z filmu S tebou mě baví svět i skřítková hraZdroj: Obec Dolní Dvůr, Jakub Omrt

„Za samozřejmé považuji, že budeme udržovat ryze nekomerční charakter celého projektu, který je nejen propagací naší obce, ale i připomenutím díla jedné z nejvýraznějších osobností české kinematografie druhé poloviny 20. století a začátku století následujícího,“ dodává.

Turistické panely se objeví na výšinách kolem Dolního Dvora, kde je šest vyhlídkových míst s posezením a informačními tabulemi.

Průvodce? Skřítek Willy 

Výtvarné zpracování tabulí je dílem Kateřiny Miler. Její skřítek Willy provádí děti soutěží, ve které mohou prokázat své znalosti krkonošské fauny a flóry.

„Menší děti pak budou objevovat zajímavé detaily na kresbách zvířat a rostlin, jejichž výběr obec konzultovala se Správou KRNAP. Na každé tabuli je rovněž záběr z filmu S tebou mě baví svět, který uvozuje otázky pro dospělé, jež prověří jejich znalosti tohoto filmu. Dětské soutěže jsou i v němčině a angličtině, u dospělých jsme vzhledem k potřebné znalosti naší komedie století zůstali pouze u češtiny,“ přibližuje starosta Dolního Dvora.

Hlavní postavičkou turistických panelů na vyhlídkových místech v Dolním Dvoře bude skřítek.Hlavní postavičkou turistických panelů v Dolním Dvoře je skřítekZdroj: Kateřina Miler

Výsledná grafická úprava tabulí a celý softwarový produkt venkovních on-line her je výsledkem spolupráce s Jakubem Omrtem a Davidem Lahrem z Vrchlabí. Po jednoduché registraci mohou všichni členové rodiny nebo jiné skupiny hrát na jednom mobilním telefonu. „Potřebné informace ke hře zjistí po načtení QR kódu na kterékoliv tabuli nebo na stránkách naší obce. Existuje i off-line možnost soutěžení, ale předpokládáme, že bude využívána spíš výjimečně. Za úspěšné zodpovězení otázek budou účastníci soutěže získávat originální odznaky a diplomy, vše opět v elektronické podobě,“ doplňuje.

Křest knihy scénáristky a režisérky Marie Poledňákové S kým mě baví svět
Spravedlivá, zodpovědná i přísná. Tak vzpomínají na Marii Poledňákovou kolegové

Nabídku Dolního Dvora ilustrovat nové turistické tabule přijala Kateřina Miler s potěšením. Na samotě nad Dolním Dvorem má totiž chalupu, na kterou rád jezdil její otec Zdeněk Miler, autor slavné postavičky Krtečka. „Miloval být na horách, v roubence, která občas celá zapadla sněhem. Kde jsme svítili petrolejkami, za každého počasí chodili pro vodu k hrčálu a kam se chodili za soumraku pást jeleni. Tyto motivy se objevovaly i v otcových ilustracích a následně dělaly radost mnoha dětem,“ vzpomíná Kateřina Miler.

„Před několika lety jsem nechala chalupu opravit a pobyt tu je nyní velice příjemný,“ říká. „Je tu kolem spousta kouzelných míst, které zase inspirují mě. Ráda chodím po horách, miluji rozmanitost počasí, nálad a krásu, která člověka obklopuje, když se vnoří do lesa,“ uzavírá.