Přestože přes den vidí plné ulice turistů s příchodem večera se podle něj vyprázdní. „Přitom jsou penziony plné. Jenže lidé si přijdou koupit jednu, dvě lahve vína a pak je popíjí raději v soukromí, než ve sklepě,“ zvažoval Otáhal. Nedaří se mu ani nalákat zájemce na avizované ochutnávky vín či cimbálovou muziku. „Jen na zahrádce posedí pár lidí,“ krčil rameny vinař.

Pokles návštěvníků o zhruba polovinu, oproti předchozím letům, pozorují i vinaři na Znojemsku. „Od začátku sezony je to slabší. Loni v půlce června už tady bylo plno lidí, letos ale zřejmě dávají přednost soukromí a pobytu venku,“ zvažoval Jan Válek z rodinného vinařství v Novém Šaldorfě.

Burčák - Ilustrační foto.
Zpožděná úroda. Burčák si lidé na jihu Moravy koupí až koncem srpna

Především zahraniční turisté chybí také na ochutnávkách v Salonu vín ve Valticích na Břeclavsku. „Vůbec nejezdí návštěvníci ze zámoří, ať už se jedná o Američany, Číňany nebo dříve početné Korejce. Velký pokles je znát i u turistů ze západní Evropy,“ uvedl Pavel Krška, ředitel Národního vinařské centra, které expozici nejlepší stovky republikových vín na valtickém zámku provozuje.

Přestože se podle něj v těchto dnech přibližuje návštěvnost už normálu, odhadoval letošní průměr na osmdesát procent obvyklého počtu lidí. „Drží nás tuzemští návštěvníci,“ ocenil Krška.

Podle sociologa brněnské Masarykovy univerzity Tomáše Katrňáka čelí vinaři novému trendu v chování lidí v důsledku covidových opatření. „Lidé reagují na situaci, jsou opatrnější a hromadným akcím se spíše vyhýbají. Možná si zvykli být víc doma. Odrazuje je zřejmě i nejistota v dokládání bezinfekčnosti,“ zamýšlel se Katrňák.

Návštěvníků ubylo i jinde 

Stejně, jako vinaři, se s nedostatkem návštěvníků totiž potýkají i správci zámků, výstav, kulturních akcí či koupališť. Zda se jedná jen o přechodný trend v chování lidí, ukáže podle Katrňáka čas. „V tuto chvíli se jedná o výkyv. Až se změní podmínky, změní se i nejspíš i chování lidí. Otázka je, co nás čeká v budoucnu, předpověď není příznivá,“ poukázal na prognózy epidemiologů.

Názory turistů jeho slova potvrzují. „Rozhodli jsme se strávit dovolenou na jižní Moravě, byli jsme na Pálavě, na kolech jsme projeli lednicko valtický areál. Hromadným akcím a uzavřeným prostorám se ale vyhýbáme,“ sdělil u Pavlova na Břeclavsku muž ze Sokolova.

Pivo
Pivo podraží, varují pivovary. Ceny vyženou nahoru potíže s ječmenem

Dostatek soukromí v řadě komorních sklípků a malých penzionech nejspíš proto naopak zajistilo živobytí vinařům v Nechorech v Prušánkách na Hodonínsku. „Máme přeplněno, lidé sice chodí až po večerech, ale máme plno,“ konstatoval Bořivoj Čech, předseda tamního spolku vinařů.

Úspěch přisuzuje také novým cyklostezkám, které vedou přímo ke sklepům. „Na každém rohu tu lidé zakopnou o nějaký sklep. A pořád je nějaký otevřený,“ pochvaloval si vinař z Hodonínska.