V Janské začalo vybíjení chovu slepic kvůli salmonele. Zemře 40 tisíc nosnic
Nebezpečnou salmonelu odhalili veterináři ve slepičárně společnosti Proagro Nymburk v Janské nedaleko České Kamenice na Děčínsku. Utratit bude potřeba více než 41 tisíc nosnic chovaných v jedné z janských hal. Dohromady zde zemědělská společnost chová přibližně 220 tisíc slepic. Na případ jako první upozornila ČTK.
Na nákazu se přišlo při pravidelné kontrole. Velkochovy jsou totiž pod pravidelnou dvojí kontrolou, kterou dělají jak samotní chovatelé, tak i veterinární správa. „Podle nařízení Státní veterinární správy se musí zlikvidovat celé hejno. Našel se pozitivní vzorek v prachu, nikoli v mase slepic nebo ve vejcích,“ řekl vedoucí třídírny vajec nymburské společnosti Zdeněk Mlazovský.
Chovatelé v takových případech mají dvě možnosti, jak postižené hejno zlikvidovat. Tou první je odvoz na jatka a maso ze slepic bude následně výhradně tepelně zpracováno. Druhou, pro kterou se rozhodli v Janské, je usmrcení slepic na místě a následně je odvézt do asanačního ústavu. „Slepice se vyjmou z klecí a umístí se do speciálních boxů, do kterých je následně vpuštěn oxid uhličitý, který je uspí. Následně budou převezeny do asanačního ústavu v Mimoni,“ popsal průběh likvidace hejna vedoucí ústecké pobočky Státní veterinární správy Petr Pilous.
Likvidace části janského chovu začala ve středu 16. prosince, trvat by měla jeden až dva dny a asistuje u ní zhruba patnáct lidí speciálního oddělení veterinární správy z Hradce Králové a Brna. Dohromady bude nutné do kafilérie odvézt přibližně 120 tun materiálu.
Zemědělci mohou v podobných případech žádat ministerstvo zemědělství o odškodnění. Škody v Janské přitom dosáhnou mnoha milionů korun. Podle Mlazovského drůbežárna přijde na tržbách o deset milionů korun, které by jinak utržila za prodaná vejce. Slepice jsou totiž teprve v polovině svého života. Další peníze pak bude firmu stát zvýšená dezinfekce celé haly. „Hala zůstane prázdná pravděpodobně až do května, kdy mělo dojít k plánované obměně slepic,“ doplnil Mlazovský.
Bakterie salmonely způsobují u lidí průjmové onemocnění, při kterém pacienty trápí kromě průjmu horečky a hrozí jim dehydratace. Salmonelóza u lidí propuká nejčastěji po požití nedostatečně tepelně opracovaného masa a vajec. Inkubační doba nemoci je 6 až 48 hodin. Bakterie spolehlivě zabije ohřátí potraviny na alespoň 72 stupňů Celsia po dobu 16 vteřin. „Nákaza je nebezpečná především pro malé děti a seniory. Ohrozit může také diabetiky, kteří potřebují pravidelně jíst, ale kvůli nákaze salmonelou nemohou. U nich pak hrozí nebezpečné stavy spojené se změnou hladiny cukru v krvi,“ vysvětlila krajská hygienička Lenka Šimůnková.
Podle dat krajské hygienické stanice letos onemocnělo salmonelou v Ústeckém kraji 573 lidí, loni to bylo 582.