Mezi místními se rychle začala šířit informace, že by se mělo jednat o vraždu devatenáctiletého mladíka, který zde hrával na varhany. Tu ale nikdo svým jménem nechtěl potvrdit.

Bližší podrobnosti Deníku odmítl sdělit i starosta obce Tomáš Břežek (KDU-ČSL), který jinak mluvil o strašné tragédii. "Žiju tady od narození a mám na krku nějaký ten křížek a nevybavuji si, že by se v naší obci stala vražda,“ uvedl starosta s tím, že kriminalita je zde spojená jen s létem a s rekreanty, kteří jezdí k stejnojmenné přehradě. 

Baška, Frýdecko-Místecko, den po vraždě mladého muže v místním kostele. Pieta jeho přátel a blízkých. 2. prosince 2022.
Baška se probudila do rána po vraždě v kostele. Obec je v šoku

Bližší podrobnosti k případu ve čtvrtek večer neměl ani mluvčí Ostravsko-opavské diecéze Ondřej Elbel.

Po osmé večer policisté uvedli, že v souvislosti se smrtí mladíka zadrželi jednu osobu. Policejní mluvčí Pavla Jiroušková Deníku potvrdila pouze stejnou informaci, která se vpodvečer objevila na sociální síti Twitter - že se jedná o násilný trestný čin a k události mělo dojít ještě za světla.

Později večer až ke dveřím kostela, který spadá pod farnost ve Skalici, přijeli pracovníci pohřební služby a šli dovnitř s nosítky. Pohled na ně, jak vynášejí tělo, ale policisté zatarasili.

Pohřeb mladého varhaníka z Bašky který byl zavražděn, 12. prosince 2022.
Poslední rozloučení s varhaníkem. Smuteční hosté se do kostela v Bašce nevešli

Kostel v Bašce spadá pod farnost ve Skalici, bohužel správce farnosti nebyl k zastižení. Ale ani jeho zástupce, trvalý jáhen Pavel Ramík, se kterým se Deníku podařilo spojit, neměl k případu žádné bližší informace.

Útok ve Frýdku-Místku

K násilnému činu na Frýdecko-Místecku došlo nedávno také v místeckém parku. V pondělí 28. listopadu byl v Sadech B. Smetany pobodán šestnáctiletý mladík partou vrstevníků. Policisté čin vyhodnotili jako ublížení na zdraví ve stadiu pokusu - více zde.