Právě jaro a léto vysloveně nahrávají tomu, abyste proměnili třeba i menší venkovní balkon či terasu v další obytný prostor. Dost možná pak půjde o nejútulnější místo vašeho domova.

Úklid a plánování

Začněte s úklidem. Hlavně balkony mnohdy svádějí k tomu, aby se z nich stalo domácí odkladiště. Kolům a dalším užitečným předmětům najděte místo jinde a vyházejte vše, co opravdu nepotřebujete a skladujete jen z nostalgie. Na balkoně ponechte pouze nezbytné předměty, třeba venkovní klimatizační jednotku. A naplánujte si, jak tento prostor proměníte, aby se skutečně stal místem, kde budete rádi trávit čas. Tomu nahrává jednota stylu, který si zvolíte. Nevadí, když se bude lišit od zařízení vašeho domova, ale podstatné je sladění jednotlivých prvků, které uklidní mnohdy roztěkané myšlenky.

Od podlahy

Měnit dlažbu či jinou krytinu nemusíte, možná postačí renovace. Využít lze nastavitelné terče, na něž se snadno připevní nová keramická dlažba. Když se ale ke změně odhodláte, zejména na terasách vypadá pěkně dřevěná podlaha z palubek, jimiž lze reálně vyhradit prostor pro relax, který po obvodu doplní třeba mulčovací kůra nebo kamínky. Anebo přidejte na původní dlažbu venkovní koberec. Prodávají se z přírodních i umělých materiálů, ty druhé jsou praktičtější. Ovšem i na nezastřešeném balkoně můžete mít koberec z umělého trávníku, jehož vlákna jsou příjemná na dotek, mnohdy si lze vybrat i různou výšku vlasu. Nebo to zkuste jinak a koberec vyměňte za piknikovou deku potaženou z jedné strany vodoodpudivým materiálem.

Na míru

Nábytek si vybírejte na míru svému životnímu stylu. Kdo venku rád stoluje, potřebuje stůl s židlemi či křesílky, ta jsou univerzálnější. Vyšší stolek se hodí i těm, kdo pracují z domova. Dáváte-li přednost hlavně relaxu, oceníte pohodlné křeslo s podnožkou nebo sedačku a třeba i venkovní knihovničku. Máte malé děti? I jim byste měli vyhradit určitý prostor a přidat bednu na hračky, na které můžou i posedět. Skříňka se hodí rovněž všem lidem se „zelenýma rukama“ na zahrádkářské pomůcky.

Barevné listové saláty.
I balkon lze změnit v ovocnou či zeleninovou oázu. Těžké to není

Předem jen zvažte rozměry nábytku s ohledem na prostor potřebný pro pohyb. Často se totiž řeší, kolik lidí se vejde ke stolu nebo na sedačku, a zapomíná se připočítat místo, které je třeba na odsunutí židle nebo otevření balkonových dveří. A pokud nejsou balkon či terasa kryté, o to pečlivěji volte polstrování pro sezení, ideálně s výplní z rychleschnoucí pěny a odolnou potahovou tkaninou.

Světlo a teplo

Zařizujete-li terasu či balkon dodatečně a nechcete řešit vyvedení elektřiny, přeneste ven nabíjecí nebo solární lampy, lucerny a řetězy. Pro tlumenou zář a základní orientaci ve tmě jsou dostačující, přispívají k uklidňující atmosféře a mnohdy fungují i jako dekorativní prvek. Ovšem svítit může také zahradní nábytek. Kdybyste chtěli více světla, vyberte si nízkonapěťový systém, který dokáže navodit různé světelné scény a je bezpečný (jen nenechte ležet kabely na zemi, abyste o ně nezakopávali).

Tipy, jak si vylepšit domov
Venku, a přece doma. Tipy, jak si vylepšit domov

Když jsou večery ještě chladné, o teplo se postarají například infračervená topidla, plynové lampy či mobilní zahradní ohniště, je však třeba zvážit, zda jsou vaše venkovní prostory pro tento typ topení vhodné a jestli byste raději neměli sáhnout po teplé dece.

Aby tepla přes den nebylo zase příliš, pomůže stínění. Slunečníky a boční clony postačí na malé balkony, markýzy se hodí spíše na větší terasy a někde mezi stojí variabilnější sluneční plachty. Podstatné je, aby vám stínění poskytlo dostatečnou ochranu před sluncem a také soukromí.

Využijte každý centimetr

Na zábradlí zavěste truhlíky na květiny, bylinky či drobnou zeleninu a ovoce. Stejně dobře můžete využít i stěny, na jednu třeba připevněte desku z tahokovu s otvory, do nichž zeleň zavěsíte. Nebo zvolte vodorovnou tyč, na ní se dá kromě květin upevnit rovněž osvětlení. Máte strop? Vyvrtejte do něj otvory na hmoždinky a pověste rostliny v nádobách. U prostornější terasy je efektnější volit velké květníky třeba na středomořské květiny, výběr je na vás. Nakonec ještě přidejte pěkné nádobí, nebo zůstaňte u toho, které máte v kuchyni. Plastové pomůcky jsou sice fajn, ale připravte si je, teprve až budete chystat party pro děti.

Na lodžii si vyberte zasklení, které se dá shrnovat na stranu, pak k němu lze přidat třeba i záclonu. Boční stěnu lodžie můžete odekorovat keramickým obkladem, na podlahu přidejte venkovní koberec.