Fotbalisté Staré Hlíny a Sokola Stráž nad Nežárkou se zúčastnili unikátního projektu Deníku s názvem Porovnej se s hvězdami. Nechali jsme jim zpracovat podrobné statistiky všech hráčů z duelu okresního přeboru Jindřichohradecka, který hostující Stráž nakonec vyhrála 2:1. 

Teď ukážeme trenérům obou celků naprosté detaily o hře jejich týmu i o jejich svěřencích: třeba to, který hráč je pro mančaft užitečný, kdo si s kým nejvíc přihrává a kdo nejvíc přihrávek pokazí. A to vše srovnáváme se světovými esy: dnes s hráči Chelsea a pražské Slavie, které na sebe narazily v jarní části Evropské ligy.

Chcete i vy takovou statistiku svých hráčů? Přihlaste do projektu také svůj tým! Pravidla najdete ZDE.

V tomto článku uvidíte podrobné statistiky mužstev, v dalším článku ZDE pak detaily o hráčích. U jednotlivých obrázků najdete i vysvětlení, na co se právě díváte (omluvte, prosím, chybnou diakritiku od našich italských kolegů ze společnosti Panini Digital/Sportattack, která analýzu exkluzivně pro Deník zpracovala).

Stará hlína – Sokol Stráž – výsledekZdroj: Panini Digital

Zde je sestava soupeřů a taktické rozestavení hráčů na hřišti.

Stará hlína – Sokol Stráž – rozestaveníZdroj: Panini Digital

A tady ještě hvězdy z Evropské ligy:

Analýza fotbalového utkání Evropské ligy Chelsea - Slavia (4:3).Zdroj: Panini Digital/Sportattack

Analýza fotbalového utkání Evropské ligy Chelsea - Slavia (4:3).Zdroj: Panini Digital/Sportattack

Další obrázek zachycuje týmové statistiky. Pod ním najdete vysvětlivky.

Stará hlína – Sokol Stráž – statistika 2Zdroj: Panini Digital

Držení míče: V této statistice byli domácí lepší, k vítězství ale přesto nedošli. Nebyli vpředu tak efektivní, aby soupeře přemohli. Z jedenácti střel šly na bránu pouze dvě. To fotbalisté Stráže vypálili celkem 16 ran a na branku jich šlo šest.

Kvalita hry: tady se hodnotí nejen počet úspěšných přihrávek, ale i jejich užitečnost. Užitečná přihrávka je taková, která přináší výhodu – posun na hřišti dopředu k soupeřově bráně, nebo vyřadí ze hry protivníka, protože jde kolem něj. Nepočítá se sem ťukes obránců, kteří si mezi sebou pětkrát vymění balon na vlastní polovině hřiště. To týmu nic nepřináší.

Obranná fáze: tady je zajímavé číst třeba pressing – tedy v jaké vzádlenosti od vlastní branky začíná tým soupeře napadat. Nebo jak účinná je defenziva při snaze vystavit soka do ofsajdu. Všimněte si třeba, že hosté nadměrně často končili v ofsajdové pasti. Celkem pětkrát. Poučí se fotbalisté Stráže, až si to hrající kouč Vlastimil Čurda v Deníku přečte?

Na dalším snímku je i útočná fáze obou týmů.

Stará hlína – Sokol Stráž – statistika 1Zdroj: Panini Digital

Tady vyčteme, že Stará Hlína se snažila drtivou většinu útoků zakládat postupně a ne jen nakopávat balony. Naopak Stráž se kromě postupného útoku spoléhala ve čtvrtině případů i na dlouhé nákopy.

Využití šířek: Tady pikantérie: fotbalisté Staré Hlíny mají na poměry okresního přeboru široké hřiště. A chtějí toho využívat. Podle statistik dávali při útočných akcích přednost centrům ze stran. Celkem jich vyslali 21 (drtivou většinu zprava), soupeř pouze 13.

Nebezpečí: statistická klasika – tedy počet střel na branku a gólové příležitosti.

Tady je pro srovnání zápas Chelsea - Slavia Praha.

Analýza fotbalového utkání Evropské ligy Chelsea - Slavia (4:3).Zdroj: Panini Digital/Sportattack

Analýza fotbalového utkání Evropské ligy Chelsea - Slavia (4:3).Zdroj: Panini Digital/Sportattack

Chcete i vy takovou statistiku svých hráčů? Přihlaste do projektu také svůj tým! Pravidla najdete ZDE.

Další čtyři obrázky podrobně popisují střelbu fotbalistů Staré Hlíny a Stráže. Odkud tým nejčastěji střílí, kolik střel vyšle, kudy balony letěly do sítě při gólu…

Stará hlínaZdroj: Panini Digital

Sokol StrážZdroj: Panini Digital

A na dalším obrázku si můžete prohlédnout Proudy hry - to je užitečná statistika, která odhalí efektivitu hry týmu a ukazuje, kdo si s kým nejvíce přihrává a kudy tým nejvíce hraje. Zda tým chodí dopředu zásadně po pravé straně apod. 

Stará hlína – proud hryZdroj: Panini Digital

Sokol Stráž – proud hryZdroj: Panini Digital

A tady ještě počty přihrávek mezi jednotlivými hráči Staré Hlíny a Stráže: nejvíc úspěšných přihrávek (46) v domácím týmu Staré Hlíny rozdal Miroslav Šauer. Povedlo se mu celkem 78 procent ze všech přihrávek a to je na okresní přebor vynikající výkon. Nejvíce svými přihrávkami hledal svého bratra Petra. Sourozenci co do přihrávek jasně vyčnívali. Hrají spolu, vzájemně se vyhledávají. Oporou je i kapitán Radek Chmátal. Také v hostujícím celku zářili bratři – Daniel a Petr Přílepkovi. 

Stará Hlína - Stráž, přihrávky Staré HlínyZdroj: repro Deník

Sokol Stráž – přihrávkyZdroj: Panini Digital

Detailní statistiky hráčů z duelu Stará Hlína - Stráž nad Nežárkou najdete ZDE.

Zapojte i svůj klub!

Pokud chcete i vy zjistit vše o hráčích ze svého klubu, můžete ho do projektu přihlásit. Je to snadné! Objednejte si roční předplatné pondělního Sportovního deníku za 850 Kč a napište nám, kterému klubu fandíte nebo kde hrajete. Objednejte si noviny sami nebo se složte se spoluhráči a zapojte svůj tým.

Každé pondělí dostanete do schránky Deník s extra porcí regionálního a světového sportu. A my z přihlášených klubů vylosujeme každý týden jeden, jehož hráčům změříme dovednosti. Postupně se dostane na všechny přihlášené týmy.

Zapojte svůj klub.Zdroj: Deník