První start ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE si připsal už na konci minulé sezony, ale pak ho zbrzdilo zranění. Zase je zpět. V zimní přípravě se devatenáctiletý záložník Tomáš Solil zabydlel v základní sestavě fotbalových Pardubic, nyní se s národním týmem do devatenácti let zapojí do elitní fáze kvalifikace o postup na Euro.

Horní řada zleva: trenér J. Skala, A. Málková, Z. Marhová, M. Zářecká, V. Jiřincová, L. Jeníčková, J. Slavíková, H. Stříbrná Dole zleva: E. Bubnová, D. Chmelařová, G. Hainová, J. Šimůnková, R. Kubátová.
Muži se ženami? V Pardubicích od „šedesátek“

Co bylo klíčové pro vítězství nad Třincem (4:0)?
Nastoupili jsme na ně dobře, potom se to vyrovnalo, ale dali jsme důležitý první gól. Potom už jsme hru ovládli, Třinec začal otevírat prostory, dostávali jsme se tam víc a víc. Důležité je, že jsme nedostali gól. Poctivý výkon nám vynesl tři body.

Ten první gól jste vstřelil hlavou. Věděl jste hned, že tam skočíte?
Víme, že Adam Fousek má dobré míče za obranu. Řekl jsem si, že tam zkusím naběhnout. Bylo to přímo do běhu, jen jsem skočil a rybičkou jsem to trefil. Především krásný míč od Adama.

Kolik podobných gólů jste už vstřelil?
Možná někdy v žácích, ale jinak si to nevybavuji. To byl možná první.

Štěpán Zahálka.
Případ Zahálka: Z defenzivního záložníka se stal postrach gólmanů

Mimochodem, proti Třinci. V minulé sezoně jste proti stejnému soupeři nastoupil poprvé ve F:NL, teď proti Třinci přišel i první gól…
Už jsem o tom přemýšlel. První zápas proti Třinci, pak Varnsdorf. Teď na začátku jara jsem to měl opačně. Jsem rád, že můžu nastupovat. Snad to bude pokračovat takhle dal.

Většinu podzimní části jste ovšem promarodil. Jak těžké bylo se vracet zpátky?
Postupně jsem se do toho dostával, šance přišla už na podzim, když jsem odehrál asi druhý zápas za devatenáctku. Pomohly mi rehabilitace, s panem Svědíkem jsme na kolenu pracovali. Je dobře, že jsem se mohl tak brzo vrátit a dostal příležitost.

V minulém týdnu jste ještě obdržel pozvánku do českého týmu U19. Co jste říkal na nominaci?
Moc si toho vážím. Je to elitní fáze kvalifikace o postup na Euro. Doufám, že podáme dobrý výkon a podaří se nám postoupit, i když máme těžkou skupinu. Je tam i Anglie. Musíme se na ně připravit, možné je všechno.

Trenér Oldřich Machala
Machala po prohře zuřil kvůli penaltě, která rozhodla bitvu Prostějova s lídrem

KOMENTÁŘ
Nezkušený? Ne, rozhodují výkony

Řekl to i Zdeněk Ščasný: „Nehraje kvůli tomu, že je mladý, ale že je dobrý,“ prohlásil na adresu Adam Hložka, od soboty nejmladšího prvoligového střelce. Něco podobného pasuje i na pardubického záložníka Tomáše Solila. Když byl loni na jaře vytažen, aby pomohl áčku, obstál.
Nebýt zranění, měl by druholigových startů už více. Makal v zimní přípravě a první dva jarní zápasy odehrál kompletní. Vše korunoval pohledným gólem do sítě Třince.
V době, kdy se mohl chystat s dorostenci na zápas proti pražské Spartě, výrazně pomohl áčku. Protože na to má, pracuje a trenéři mu věří.
Pod Vinicí dobře vědí, že ne každý talent přechod zvládne bez potíží. V případě Solila to zatím na obou stranách klape.