Ujala se ho Líšeň, která po pěti odehraných kolech drží ve druhé lize neporazitelnost. A to se poměřila už i s Hradcem Králové, předním celkem soutěže. Uspěla, když brala bod za remízu 3:3. Nyní ji čeká další těžkotonážní soupeř. Zítra se od šesti hodin večer utká s Jihlavou.

V klubu z východu Brna se Čermák ihned zařadil mezi opory. Vždyť je jeden ze čtyř hráčů, kteří v dresu nováčka druhé ligy odehráli plnou minutáž. „Ze začátku jsem nevěděl, co od angažmá v Líšni čekat. Když ještě hrála MSFL, nesledoval jsem ji, ale zatím jsem spokojený. Mám tu vše, co potřebuji,“ pochvaloval si šestadvacetiletý Čermák.

Ten se v krátkém období učil novému hernímu stylu. Líšeň pod taktovkou Miloslava Machálka totiž sází na rozestavení 3-5-2. „Tenhle systém jsem nikdy předtím nehrál,“ podotkl Čermák s tím, že je nároční přizpůsobit se taktice jen se třemi obránci. „Jako záložník musím běhat neustále nahoru dolů. Vzadu to občas hoří, na druhou stranu vpředu jsme silnější,“ líčil.

V předehrávaném utkání 14. kola krajského přeboru fotbalisté Sparty Brno (červené dresy) porazili Olympii Ráječko 3:0.
Fotbalisté brněnské Sparty přejeli Ráječko. Mohli vyhrát ještě víc než "jen" 3:0

Tohle rozestavení je velmi oblíbené v Itálii, kde ho nazývají „catenaccio“. Jenže na Apeninském poloostrově má tahle strategie v popisu práce především to, aby byl defenzivní val co nejpevnější. Kdežto v Líšni je ryze ofenzivní.

Čermák si v ní vyzkoušel už tři posty. Nejprve nastoupil na pozici stopera, posléze se posunul do role štítového záložníka a posledně se chopil role klasického středopolaře. „Na to jsem zvyklý nejvíc, jelikož jsem tam odehrál v podstatě celou kariéru, ale zvládnu i obránce. Vždy se snažím odvést maximum,“ pravil.

V pátek potřebuje i se spoluhráči předvést výkon za hranicí limitů. Líšeň se totiž představí na hřišti Jihlavy, jednoho z největších adeptů na postup o patro výš. „Pojedeme tam s velkým respektem,“ řekl Machálek. Dobře ví, že jeho družinu čeká náročný test. „Máme před sebou devadesát minut, nějak to dopadne,“ pravil smířlivě.

Osminásobný reprezentant Ondřej Vaněk se připavuje s béčkem Zbrojovky Brno.
Záložník Vaněk po konci v Ufě trénuje v Brně. Chystá se do zahraničí

Jako by tušil neodvratné. Asi nikdo nečeká, že Líšeň udrží neporazitelnost celou sezonu. Jednou porážka prostě přijde. „Hlavně nesmíme postrádat touhu, která nás zdobila ze začátku, ale proti Vyšehradu se vytratila,“ zlobil se Machálek, kterému nebyl po chuti výkon některých hráčů v posledním utkání, které skončilo bezbrankovou remízou. „Scházela nám pokora a musíme na tom zapracovat,“ dodal se zdviženým prstem.

To v táboře Jihlavy létaly rovnou blesky zloby. Vysočina v posledním kole podlehla do té doby poslednímu Varnsdorfu 1:2 a kouč Radim Kučera byl pekelně naštvaný.