Slávisté si sice nedovedli vybojovat postup do Ligy mistrů, když vypadli v play off s dánským Midtjyllandem, chuť si ale spravili v Evropské lize. Dokázali postoupit do jarní vyřazovací části a po cestě základní skupinou za sebou zanechali i pozoruhodné fotbalové zážitky.

Mezi ty lze určitě zařadit trefu Ondřeje Lingra, kterou v patnácté minutě zaskočil fotbalisty Nice na jejich hřišti. Gólman Benitez se za jeho dalekonosným obloučkem už stihl akorát ohlédnout a bezmocně sledovat, jak míč padá do sítě.

Sestřih utkání Nice - Slavia (trefa Ondřeje Lingra hned v úvodu):

Zdroj: Youtube
Utkání skupiny C 3. kola základních skupin fotbalové Evropské ligy: Nice - SK Slavia Praha, 26. listopadu 2020 v Nice. Dole je střelec gólu Ondřej Lingr.
Slavia vyhrála v Nice 3:1 a je blízko postupu ze skupiny

Jako úspěšnou určitě nemohou svou účast v letošní sezoně evropských pohárů hodnotit v Plzni. S Ligou mistrů se rozloučili už ve 2. předkole a nakonec skončili i před branami Evropské ligy. I Viktoriáni se ale mohli pokochat pěkným fotbalovým momentem. Stalo se tak právě v předkole Ligy mistrů, když v 78. minutě po rozehrané standardní situaci napřáhl z hranice velkého vápna Limberský a balon prošel brankáři nizozemského celku až do sítě.

Gól Davida Limberského do sítě Alkmaaru:

Zdroj: Youtube
FC Viktoria Plzeň – Dynamo České Budějovice 2:0
Plzeňské naděje zpražila penalta v 94. minutě. Alkmaar ji dorazil v prodloužení

Pojďme ale i na Spartu, respektive spíše do Celtic Parku, kde se Letenští představili v rámci základní skupiny Evropské ligy. Domácím zasadili čtyři brankové údery, z nichž především ten úvodní z kopačky Lukáše Juliše stál za pozornost.

Branky v zápase Celtic - Sparta (gól Lukáše Juliše na začátku):

Zdroj: Youtube
Lukáš Juliš (uprostřed) se raduje z jedné z branek do sítě Celtiku Glasgow.
Juliš vystřílel Spartě v Evropské lize naději. Celtic zničil hattrickem

Pražané nakonec ze skupiny i přes výhru nad Celticem nepostoupili a obdobně se vedlo i Liberci. Ten sice posbíral v konkurenci Hoffenheimu, Gentu a CZ Bělehrad solidních sedm bodů, to ale na postup dál nestačilo.

Paradoxně v jednom ze zápasů, z nichž si nakonec odnesl největší „ranec“ gólů, se blýskl i povedeným brankovým momentem. Bylo to na hřišti CZ Bělehrad, kde za stavu 2:0 pro domácí se míč po několika odrazech dostal až k Janu Matouškovi, ten se prosmýkl kolem hráče Bělehradu, a místo aby se snažil projít přes další, nerozmýšlel se a prostě napálil míč, který zastavila až síťovina v brankové konstrukci.

Sestřih zápasu CZ Bělehrad - Liberec (akce končící gólem Jana Matouška od času 4:00):

Zdroj: Youtube
Fotbalista CZ Bělehrad El Fardou Ben (uprostřed) dává gól Liberci v utkání Evropské ligy.
Vraždění neviňátek v Bělehradu. Slovan inkasoval pět branek

Na jediný duel se smrskla účast v evropských pohárech pro Jablonec. Divák sice v utkání na hřišti Dunajské Stredy viděl celkem osm branek, ovšem hostům se podařilo dát jen tři z nich. Na Slovensku přitom jablonečtí hráči i vedli, to když v sedmapadesáté minutě po dlouhatánském centru z poloviny hřiště našel další přesný míč (Slováka) Ivana Schranze, který zblízka prostřelil gólmana české jednadvacítky Martina Jedličku.

Dunajská Streda - Jablonec - 5:3 po prodloužení (branka Ivana Schranze v čase 2:40):

Zdroj: Youtube
Hubschman hrál taky
Evropská liga se pro Jablonec rozplynula, Dunajská Streda podala lepší výkon

Jestli se do historie této sezóny zapíší i další góly s razítkem českého fotbalového klubu se dozvíme už zanedlouho. Pražskou Slavii čeká v únoru dvojzápas proti anglickému Leicesteru.

První utkání čtvrtfinále Evropské ligy mezi Slavií a Chelsea
Vzhůru na vysněné ostrovy. Slavia se v Evropské lize utká s Leicesterem