Vesnička proslulá vyšlechtěním kmínu a odrůdy brambor pod jménem Keřkovský rohlík je místní částí Přibyslavi, po toku Sázavy je vzdálená jenom přes oblinu doberského kopce. Malý klub Sativa se na jaře po delší době vrátil do okresního přeboru a los mu o víkendu za soupeře přidělil rezervní tým SK Přibyslav. Na vnitroměstské derby přišla rekordní návštěva, nechyběl ani přibyslavský starosta Martin Kamarád.

Část publika však nevěděla, na čí straně je. Například Oldřich Matýsek. Šedesátiletý rodák z Keřkova se přestěhoval do Přibyslavi a tam na městském stadionu u pokladny vybírá vstupné nebo nosí pořadatelskou pásku. Takoví s rozpolceným srdcem na vtíravé otázky, komu drží palce, odpovídali, že fandí dobrému fotbalu. Pravdu nakonec měli fanoušci z města s popichující předpovědí, že do Keřkova přijeli na výlov.

Skutečně – domácí brankář musel pro míč do své sítě čtyřikrát, hostující gólman ani jednou. Přesto, že se body přátelsky nepůlily, byl to svátek pospolitosti města a jeho místních částí, kterých Přibyslav má nemálo – jedenáct.

Venkovský fotbal – to je také klobása z kouřící udírny a pivo.

V okresním přeboru se smí točit do skla, o soutěž výš jenom do kelímků. A vskutku, k přátelské atmosféře a pohodě jinak ospalého podzimního odpoledne přispěla útulná hospůdka. V Keřkově stojí zrovna u hřiště a dvanáctistupňového Rebela tam čepují za dvacet korun.

Tak málo za dobré pivo v žádném městě, ani v Přibyslavi, nepotkáte.

Ivo Havlík