Přesto, že v minulém roce vedení fotbalového svazu výrazně přitvrdilo v požadovaných kritériích pro udělení SpSM, se Slovanu podařilo v sezoně 2011/2012 mezi mládežnickou elitou republiky udržet. Se statutem pro příští sezonu a tedy s nejvyšší žákovskou soutěží to však nyní nevypadá dobře. Na problémy jsme se zeptali předsedy klubu, Ondřeje Pavlase.

Je pravda, že klub nemá pro příští sezonu udělen statut SpSM?
Ano, ale odvolali jsme se a 23. května zasedá odvolací tribunál a 25. května Výkonný výbor FAČR a věříme, že se nakonec rozhodne o zařazení našeho klubu mezi SpSM.

Kolik klubů žádá o statut SpSM a kolik ho obdrží?
O SpSM se loni přihlásilo 99 klubů z celé České republiky, letos něco okolo osmdesáti. Statut SpSM nakonec dostane padesát klubů, v minulém roce ho pak obdrželo dalších deset, které dostaly výjimku. Vypadá to tak, že výjimka bude platit i letos, a tak celkový počet SpSM bude šedesát.

Co rozhoduje v řízení o udělení statutu?
Je pět oblastí kritérií, které musí klub splňovat, kritéria jsou bodovaná. Body se sčítají, prvních padesát, respektive šedesát klubů statut obdrží. Kritéria se dělí na personální (např. licence trenérů), legislativní, finanční (např. bezdlužnost, rozpočet), sportovní (počty žáků v SpSM) a infrastrukturu (např. kabiny, hřiště).

V čem Slovan ztrácí body?
Byly nám vytknuty tři věci, ve kterých nás naprostá většina klubů přeskočila. První je areál, máme málo kabin a navíc jsou malé. Nemáme druhé travnaté hřiště. Další dvě věci spolu souvisí, jednou z nich je malý rozpočet, kde podíl financí od FAČR (Fotbalová asociace České republiky – pozn. autora) oproti financím od města a sponzorů je výrazně vyšší než v jiných klubech, a druhou je to, že zde netrénují profesionální trenéři.

Úplně tomu nerozumím, sportovně si vedete velmi úspěšně, ve všech kategoriích jste v horních polovinách tabulek, hrajete vyrovnané zápasy s největšími profesionálními kluby, to nikoho nezajímá?
Ne, tabulky a body nikoho nezajímají, ale tak je to správně. Mládež se nemá honit za výsledky. Pak samozřejmě dochází k paradoxům. Za všechny stačí uvést srovnání s HFK Třebíč. Ve všech kategoriích je přehráváme (porážíme) rozdílem dvou tříd, jenže oni mají dotaci od města okolo tří milionů (FC Slovan jeden milion – pozn. autora) a mohou z ní zaplatit nejenom profesionální trenéry u mládeže. Tím nás v těchto dvou bodech doslova válcují, a tedy obhajují statut SpSM. My z žákovské ligy padáme.

Opravdu znamená neobdržení statutu SpSM pád z nejvyšší žákovské soutěže?
Nejvyšší žákovskou soutěž hrají týmy se statutem SpSM. Protože jich je méně, než je týmů v soutěžích, jsou soutěže doplněny i o týmy bez statutu. Na Moravě, kde hrajeme, se budou soutěže doplňovat o čtyři týmy. Opět ovšem podle pořadí v licenčním řízení. Doufáme, že když neobhájíme statut SpSM, že zůstaneme alespoň v soutěžích.

Pokud vím, tak na SpSM dostáváte od FAČR dotace, jak byste pak odehráli soutěže bez těchto peněz?
Ano, na SpSM dostáváme přibližně tři sta tisíc ročně. Momentálně nemám vůbec představu, jak bychom soutěže (autobusy, rozhodčí) financovali. Ale jiná alternativa pro nás není možná.

A je jiná alternativa?
Pokud nás FAČR nenechá v soutěžích, tak žáci spadnou do krajského přeboru. Nyní máme 4 týmy žáků srovnané po ročnících. V kraji mohou hrát jen dva. Nevím, jak by na to všechno zareagovali trenéři, lidi, co zde léta pracují a během těch let se podíleli na postupech až do žákovské ligy, podíleli se na vybudování klubu do této podoby. Demotivace těchto lidí by byla obrovská.

Nešlo s tím dělat něco dříve? Uzavřít trenérské smlouvy s profesionálními trenéry?
Nešlo. Trenéři ze stejně velkých či menších měst nad námi z jedné strany kroutili hlavami, z druhé strany nás plácali po ramenou, že trénujeme zadarmo, že vůbec fotbal s tak malým rozpočtem děláme. Necelá třetina trenérů bere v klubu 1-2.000 Kč měsíčně, zbytek pracuje zadarmo. Trenéři s profesionálními licencemi berou více jak deset tisíc měsíčně, přičemž potřebujeme čtyři.

Neměli jste na rok 2012 žádat větší dotaci od města? K rozdělení bylo přece o jeden milion více.
Žádali jsme. I na tyto věci jsme poukazovali, bohužel jsme neuspěli. Za dva roky nám město přidalo celkem tři sta tisíc. Původní startovní částka (sedm set tisíc – pozn. autora) stačila a stačí, bohužel, jen na správu areálu a na energie.

Čím si to vysvětlujete?
Není zde žádný klíč k rozdělovaní dotace na sport a kulturu. Pak je to o rozhodnutí pár lidí, rozptyl v dotacích je následně hodně velký.

Kolik v současnosti vychovává klub mládežníků? Nemyslím počet registrovaných, ale počet skutečně aktivních?
Vychováváme 270 hráčů mladších osmnácti let.