Počty týmů, které se udrží nebo naopak sestoupí, jsou stále nejisté. A to i v I. B třídě.

V Lípě stále ještě nemají stoprocentní jistotu, že si krajskou příslušnost ponechají i v příští sezoně. Zatím to sice vypadá, že by měla sestupovat pětice celků z obou skupin. „My ale raději počítáme s tou horší variantou, kdy by mohlo nakonec sestoupit až sedm mančaftů," potvrdil trenér Lípy Pavel Souček. Ten si tak uvědomuje, že jeho celek nemá ještě vyhráno.

Lípu navíc čeká těžký los. Z posledních tří zápasů hraje dvakrát doma. V Černíči a poté také na hřišti prvního celku, Košetic. „Černíč doma body moc nerozdává a Košetice jsou první. Navíc nás posledních šest bodů stálo tři hráče. Dva jsou zranění a Rosecký se vykartoval," pokrčil smutně rameny Souček. Do stavu marodů se mu poroučel tahoun týmu Radek Sláma. „Když řeknu, že padesát procent našeho výkonu, dělá on, tak nebudu daleko od pravdy," potvrdil.

I přes všechny patálie se rozhodně lipští fotbalisté nevzdávají a budou bojovat až do samého konce. „Sice nevíme, co bude příští rok, ale chceme se zachránit. My totiž nevíme, jestli vůbec budeme schopní soutěž hrát," naznačil problémy klubu Souček. „Od dorostu po chlapy máme velký problém sehnat hráče nebo kluky, které by fotbal bavil," dodal.

Týmy na druhém pólu tabulky mají pozitivnější starosti. Mohou se porvat o druhé místo, které může být postupovým. Mezi ně také patří dva celky z Havlíčkobrodska. O postup bojuje druhá Chotěboř B a také čtvrtá Mírovka. Rezerva Chotěboře má na druhém místě náskok pouhého jednoho bodu na třetí Humpolec B a dva body na Mírovku. Takže boj bude ještě tuhý.

„Už před sezonou jsme si řekli, že bychom chtěli zkusit postoupit a to stále platí, ale rozhodně to nějak nehrotíme," řekl trenér chotěbořského béčka Jiří Turek, kterého těší, že v kabině je dobrá nálada. „Kluci po posledním zápase byli dobře naladění. Sami věděli, že to odmakali a že hráli dobře. Hráli poctivý fotbal," chválil své svěřence Turek.

Chotěbořský kouč už ale nyní ví, že hlavně v posledním duelu v Černovicích bude mít starosti se sestavou. „Kluci odjíždí pryč, tak to budeme lepit, ale i přesto se o postup popereme," potvrdil.

Dalším adeptem na postup je Mírovka. Na pomyslné stříbro ztrácí jen dva body. Ovšem momentálně není v úplně ideálním rozpoložení. Z posledních čtyř kol nezískala ani bod. „Táhne se to s námi od remízového zápasu s Lípou. Rozpoložení týmu není takové, abychom rozebírali nebo řešili postup," souhlasil lodivod Mírovky Michal Marek, který ale jedním dechem dodává, že naděje umírá poslední.

„Samozřejmě chceme skončit co nejvýš a poprat se o stupně vítězů."

Trenér Mírovky si zároveň také uvědomuje, že když by se stala I. A třída aktuálním tématem, tak by vedení klubu muselo dát hlavy dohromady. „Museli bychom si sednout a určitě posílit kádr a přivést kvalitní hráče, abychom ve vyšší soutěži byli konkurence schopní. A. třída je přeci jen o něčem jiném," potvrdil Marek.

Otázky budou zodpovězeny 11. června, kdy je na programu závěrečné kolo letošního ročníku.