Největším suverénem se stali fotbalisté Herálce, kteří zastavili svůj pád až z krajského přeboru během tří uplynulých let tím nejlepším možným způsobem. Nejvyšší soutěž na Havlíčkobrodsku vyhráli s náskokem 20 bodů.

S přehledem ovládly elitní soutěž na Třebíčsku Nové Syrovice a Jihlavsku kralovala Černíč. Zajímavostí je, že letošní přeborník Žďárska Radešínská Svratka se do kraje vrací po dlouhých 17 letech. Největší drama bylo na Pelhřimovsku, kde přebor vyhrál klub z okresního města Maraton, který se ale postupu do I. B třídy vzdal.

HAVLÍČKOBRODSKO

Jasná záležitost. Tou byl pro fotbalisty Herálce okresní přebor. Na druhý Rozsochatec získali náskok 20 bodů. „Postup slavíme už po každém zápase, máme obrovský náskok. Kluci si pokaždé zabékají," smál se předseda heráleckého fotbalu Josef Pátek už čtyři kola před koncem soutěže. Sice si v posledním kole připsali porážku v domácím prostředí se světelským béčkem, ale ta vůbec nic neřešila. „Byla to teprve druhá porážka v sezoně," připomíná Pátek.

Nakonec měl Herálec na kontě pouze tři prohry. Je pravdou, že Herálec ještě před třemi lety hrál krajský přebor, ve kterém dokonce v jeho předposlední sezoně skončil na pěkném šestém místě, a tehdy přeskočil i rivala z Havlíčkova Brodu.

Jenže potom následovaly tři sezony, na které budou chtít v Herálci co nejdříve zapomenout. Znamenaly sešup až do okresního přeboru a každý čekal, kde se tamní fotbal zastaví. Naštěstí se vytvořil a hlavně omladil kádr, který nechal na neúspěchy zapomenout a od začátku letošní sezony v okresním přeboru dominoval.

„Podařilo se nám dát dokupy dobrý tým. Teď bude záležet, zda ho udržíme pohromadě. Ještě nám z dorostu přijdou tři kluci, ale ti musí na sobě ještě hodně makat," dodává Pátek. Do III. třídy se po třech letech vrací Šlapanov, který nasbíral čtyřiadvacet bodů. Jeho místo zaujmou Šmolovy, které oslavily druhý postup v řadě a z I. B třídy sestupující Lučice.

1. Herálec  26 21  2  3 103:34 65
2. Rozsochatec  26 13  6  7  72:54 45
3. Ždírec n. D.  26 12  7  7  60:42 43
4. Světlá n. S. B  26 11  6  9  66:55 39
5. St. Ransko  26 11  5 10  47:42 38
6. Golčův Jeníkov  26 11  3 12  53:61 36
7. Dlouhá Ves  26 10  6 10  55:61 36
8. Přibyslav B  26  9  9  8  50:44 36
9. Okrouhlice  26  7 11  8  57:58 32
10. Jeřišno  26  9  4 13  54:64 31
11. Lipnice n. S.  26  7  6 13  52:74 27
12. Veselý Žďár  26  7  6 13  43:63 27
13. Kožlí  26  7  6 13  35:61 27
14. Šlapanov 26  7  3 16  31:65 24

JIHLAVSKO

Kolem krajského města držela takřka po celou sezonu trumfy v rukou Černíč, která sice na jaře nešlapala stejně dobře jako na podzim, ale protože i soupeři klopýtali, tak se nakonec žádné velké drama nekonalo. „Díky tomu, že i ostatní ztráceli, tak můžeme slavit už teď. Kdyby někdo chytl jaro jako my podzim, tak by to bylo těžké," říkal dvě kola před koncem trenér Černíče, která si v tu dobu zajistila postup do I. B třídy.

Ten je pro tento klub historickým úspěchem. „Jsme za to velice rádi, kluci hodně chtěli a musím před nimi smeknout, protože si brali na zápasy i dovolené. Je to obrovský úspěch pro Černíč, a hlavně pro předsedu Navrátila je to velká satisfakce, protože tím fotbalem žije," říká František Distel. „A bétřídy bych se nebál. Musíme udržet stávající kádr, který si to vykopal. Nové hráče shánět nebudeme, toho já nejsem zastáncem," dodává kouč mistra okresního přeboru, který nakonec vyhrál s pětibodovým náskokem před druhými Puklicemi.
Na chvostu tabulky bylo už po podzimu jasné, že rezerva Dobronína to bude mít s pouhými pěti body na kontě velmi těžké. A to i proto, že vše směřovalo k záchraně A-týmu v I. A třídě. To se povedlo, ne však udržení „béčka" v okrese.

PELHŘIMOVSKO

Až do samého konce byl dramatický okresní přebor Pelhřimovska, který se už tradičně hraje pod názvem Poutník liga. První příčku sice udržel podzimní půlmistr Maraton Pelhřimov, ale ten na krajskou fotbalovou mapu nakonec nepřibude.

„Rozhodli jsme se možnosti postupu nevyužít," uvedl v písemném prohlášení dvě kola před koncem soutěže Zdeněk Šereda, organizační pracovník klubu. Maraton, který má tým složený především z bývalých hráčů divizního FK Pelhřimov, přitom soutěži vládl, na první příčce byl po většinu kol.

Postupová šance se tak otevřela pro béčka, která byla v tu chvíli na dalších místech. Shodou okolností se záložní týmy Kamenice nad Lipou a Pacova potkaly v posledním kole. Zájem o postup měly oba dva, remíza 2:2 přihrála vstupenku do I. B třídy Pacovu.

Do boje o špici tabulky ještě zasáhly celky Obrataně a Hořepníka, ale na ty úplně nejlepší v důsledku několika jarních výpadků nestačily. Naopak výbornou druhou část měly Počátky, které ukázaly, že by mohly postupovými kartami míchat v následující sezoně.

Hledání sestupujícího nebylo také vůbec jednoznačné. Po podzimu to vypadalo, že se se soutěží rozloučí Božejov, protože měl jen tři body za nerozhodné výsledky. Klub, z něhož vyšel český reprezentant do 21 let Lukáš Masopust, ale na jaře zabral a kolo před koncem měl jistotu záchrany. O poznání více v odvetách tápaly celky Ústrašína a Červené Řečice. I ony nakonec mohly slavit záchranu, v soutěži se totiž našel horší celek. Čejov na jaře uhrál pouze tři body a naprosto zaslouženě sestoupil.

Otázkou je, kdo elitní soutěž Pelhřimovska doplní, protože vítěz III. třídy Černovice B se postupu zřekl. Velký zájem neměly ani další celky v pořadí, takže o konečném složení Poutník ligy s největší pravděpodobností rozhodne až červencový losovací aktiv. Není tak vyloučena varianta, že se bude hrát stejně jako v nedávno skončené sezoně s lichým počtem účastníků.

TŘEBÍČSKO

Podle očekávání ovládli okresní přebor na Třebíčsku fotbalisté Nových Syrovic. Tým z Moravskobudějovicka po postupu do kraje prahnul již několik let. Nejblíže byl předloni, ale svěřencům Jana Prígla tehdy v posledním kole vyfoukl prvenství v soutěži dnešní účastník I. A třídy z Vladislavi.

Minulou sezonu měl přebor jiného suveréna, a to Dukovany. Nové Syrovice, které působily mezi okresní elitou pět let, se při své premiérové sezoně zachraňovaly. Rok nato skončily díky vydařenému jaru čtvrté a pak následovala již zmiňovaná předloňská sezona. Tu mužstvo od Moravských Budějovic začalo mistrovsky, ale v závěru ho předběhla právě Vladislav. Letos se ale Novosyrovičtí dočkali.

„Konečně jsme si vše vynahradili. Postoupit jsme chtěli od té doby, co jsme skončili čtvrtí," oddychl si novosyrovický trenér. Právě uplynulý ročník patřil jeho týmu, který získal úctyhodných 68 bodů s impozantním skóre 110:34, když z 26 zápasů jen dvakrát remizoval a stejněkrát prohrál.

„Sezona nám vyšla dokonale. Dali jsme hodně gólů a těžko jsem pátral, kdo v historii soutěže získal víc bodů než my. Hráči ukázali velkou sílu i charakter. Byly zápasy, kdy jsme prohrávali, ale kluky to vyburcovalo k tomu, aby vývoj otočili. Soupeře jsme buď přestříleli a nebo to urvali bojovností," těšilo syrovického kouče, jehož svěřenci vyhráli i Pohár OFS Třebíč, a stejně jako loni Dukovany či předtím Vladislav, získali double.

Překvapivě druhý skončil nováček z Výčap. Tým, který do okresního přeboru poprvé postoupil před čtyřmi lety, se po dvou sezonách poroučel zpět do III. třídy, ale o rok později se společně s Chlístovem dokázal mezi elitu na Třebíčsku vrátit.

Svěřenci Jaroslava Bartese už na podzim ukázali, že by mohli být štikou soutěže. Prvních pět zápasů doma neztratili ani bod a solidních výsledků dosahovali i venku, což vedlo k přezimování na třetím místě. Výčapy však během jara postupně zůstaly jediným celkem, který by mohl suverénního lídra ještě ohrozit.

„Jsme mile překvapeni, že se nám to takhle povedlo a měli jsme nejlepší obranu v celé soutěži. Jen Nové Syrovice nám daly ve dvou zápasech během několika dnů (neděle-středa) devět branek (v přeboru 4:0 a ve finále poháru 5:0 – pozn. aut.), což jsme předtím nedostali za celou sezonu," bilancuje výčapský lodivod a dodává: „Je také pravda, že nám hodně přálo štěstí, když jsme hodně remízových zápasů strhli na svou stranu a vyhrávali je těsným rozdílem."

Špičku tabulky uzavřel staronový účastník soutěže z Chlístova, který skončil dva body za sousedským rivalem z Rokytnice čtvrtý. Jakubov, který loni sestoupil z I. B třídy, se musel spokojit se sedmým místem. O příčku výš skončila po podzimu druhá rezerva Okříšek.
Živo bylo díky z kraje padajícímu trojlístku Přibyslavice, Stařeč a Studenec na chvostu tabulky. Do třetích tříd tak sestupovaly hned čtyři celky. Po dvou letech se o patro níž poroučí záložní mužstvo Šebkovic, Třebenice a po čtyřech sezonách také Březník. Do posledních kol se rozhodovalo, kdo sestoupí jako čtvrtý. Záchranářský boj dobře zvládla zkušená Blatnice a pak zbývala dvojice Lipník, Rudíkov-Trnava. Nakonec spadl nováček z Lipníka.

ŽĎÁRSKO

Návrat po sedmnácti letech do krajských soutěží si užívá Radešínská Svratka. Po podzimní dominanci sice v závěru ročníku trochu ubrala nohu z plynu, ale bídné výkony druhých Hamrů ji nakonec dostaly z nejhoršího. Hlavní devizou letošního přeborníka byla pevná defenziva. „Projevilo se, že je mančaft už třetí rok pohromadě. Sice nás občas trápil úzký kádr, jaro jsme prakticky odehráli ve 12 lidech, ale zvládli jsme i těžké okamžiky. Kluci měli motivaci, chtěli se o postup porvat, to asi bylo rozhodující," zamyslel se jednatel Radešínské Svratky Ladislav Šebek.

Napodobit loňský Moravec, který v I. B třídě hned bojoval o další postup, ve Svratce v plánu nemají. Druhé housle však v krajské soutěži hrát nehodlají. „Předně doufám, že s námi ještě vydrží Pavel Kříž, který je klíčovým hráčem pro naši ofenzivu. Určitě bychom potřebovali rozšířit kádr o jednoho až dva hráče. Vytipované posily máme a uvidíme, jak to dopadne. Prioritou však bude klidná záchrana," dodal Šebek.

Druhé Hamry ani letos nepřekročily svůj stín. Opět je z toho druhé místo a opět za něj mohl zpackaný závěr. „Naše motivace k výhře v soutěži a případnému právu postupu není vysoká. Ostatní týmy, které chtějí postoupit, hrají na krev, což není náš případ," sdělil kapitán Hamrů Novotný.

Jako jediný sestoupil Pohledec, který se po roce vrací do III. třídy. „Ve spoustě zápasů jsme nebyli horší, jenže nemáme střelce, který by vyrovnané zápasy rozhodl. Navíc jsme se potýkali s velkou spoustou zranění," uvedl trenér Pohledce Michal Laštovica.