Duel začal náporem Sparty, která do páté minuty zahrávala dva přímé a dva rohové kopy. Nic však z nich nevytěžila a postupně se osmělili i domácí.

Na přelomu 12. a 13. minuty dvakrát zkoušel vystřelit z dálky Urblík, jeho projektily však mířily hodně daleko od svatyně Pražanů.

Poté se začaly rodit i brankové příležitosti, které hráči dávkovali po deseti minutách. Ve 27. minutě pádil Václav Kadlec sám na Rakovana, který včasným vyběhnutím šanci hostů zhatil. „V prvním poloč jsme měli velkou převahu, hodně těžko jsme se však dostávali do brankových příležitostí,“ uznal sparťanský lodivod Pavel Hapal.

Hrozit totiž začala i Jihlava. Ve 37. osamocený Buchta z osmi metrů hlavičkoval po rohu těsně vedle Nitovy branky. Už po změně stran v sedmačtyřicáté minutě Rakovan v malém vápně přetlačil v boji o míč Lafatu a dostal míč do bezpečí.

Tabla letošních maturantů Gymnázia Jihlava.
Centrum Jihlavy zaplnila tabla. Gymnazisté drsně varují před drogami

Otevřít skóre mohl i Ikaunieks, který po závaru pálil ze dvou kroků jen do břevna, od toho se potměšilý míč odrazil do tyče, na brankovou čáru a ven do hřiště.

Nejvíce se diváci rozparádili na začátku závěrečné dvacetiminutovky, kdy šance střídala šanci. Nejprve Vaculík z osmnácti metrů poslal přímý kop nad branku, vzápětí na druhé straně po centru Plavšiče hlavičkoval Šural z penaltového bodu vedle. A hned poté na druhé straně nejprve z malého vápna Ikaunieks nepropálil Nitu, dorážku Fulneka vyhlavičkoval z brankové čáry Štetina. „Při dvou šancích domácích jsme přežili klinickou smrt,“ oddechl si Hapal.

Devět minut před koncem pak napřáhl Kanga z pětadvaceti metrů, míč před nešťastným Rakovanem skočil a zaplul do jihlavské sítě - 0:1. „Míč jsme viděl, bohužel přede mnou nadskočil.

Nevím, jestli to byla přímo moje chyba, to si ještě musím rozebrat, ale mrzí to,“ popsal nešťastný okamžik jihlavský brankář.

Vyrovnat skóre ještě mohl v nastaveném čase Keresteš, jeho hlavičku z deseti metrů ale přistála znovu na sparťanské tyči. „Bylo jasné, že kdo ve druhém poločase udělá chybu, prohraje. A my jsme ji udělali tím, že jsme neproměnili naše šance,“ lakonicky zhodnotil duel trenér Vysočiny Martin Svědík.

JIHLAVA - SPARTA 0:1
Gól: 81. Kanga. Rozhodčí: Berka - Kotík, Blažej. ŽK: Levin - Kanga. Diváci: 4 500. Poločas: 0:0.

Jihlava: Rakovan – Vaculík (77. Popovič), Štěpánek, Buchta, Schumacher – Mara, Urblík (59. Levin) – Fulnek, Dvořák, Zoubele (73. Keresteš) – Ikaunieks.

Sparta: Nita – Zahustel, Kaya, Štetina, Costa – Kulhánek – Stanciu (90. Sáček), Kanga, Plavšič (87. Vatajelu) – V. Kadlec (43. Lafata), Šural.

Vzhledem k loňskému výročí čtvrtstoletí od zápisu na seznam UNESCO hovořil starosta Telče Roman Fabeš především o turismu ve městě.
Největší výzvou je v Telči zdržet jednodenní výletníky