Tři kola před koncem mají svěřenci Františka Poláka pouze dvoubodovou ztrátu na vedoucí Nový Rychnov, se kterým mají lepší vzájemnou bilanci, když v Rychnově vyhráli 3:2 a doma tohoto soupeře přejeli dokonce 4:1. Navíc mají i lepší skóre.

Nebylo by to poprvé, kdy  nováček I. B třídy by postoupil o soutěž výše. V sezoně 2007/08 se to povedlo Dlouhé Vsi, která do I. A třídy doprovodila Štoky a o tři roky později brodské béčko dělalo postupového partnera Habrům.

„Prozatím sezonu hodnotím dobře," smál se leštinský předseda Pavel Fiala a dodal: „Už s příchodem trenéra Františka Poláka jsme tušili, že budeme hrát důstojnou roli. Máme mladý a perspektivní tým do budoucna, který nový trenér nechtěl měnit, ale pouze ho zdokonalit. Po sezoně je potřeba trenéra udržet, protože má nabídky z vyšší soutěže."

Na jaře se sice dobře namazaný stroj zadrhává v produktivitě, ale stále si drží postupové šance. „Oproti podzimu řešíme koncovku moc složitě. Chceme všechno dávat do prázdné branky jak ve futsale. Chybí nám přímočarost," má jasno Polák.

Dlouho se spekulovalo i o vyhovující hrací ploše, která je z kopce.

„Měli jsme blízko lajnu, to jsme už opravili,  a na to, že je hřiště z kopce, si musí soupeři zvyknout. Byl se zde podívat předseda krajského fotbalového svazu pan Vrzáček a s hřištěm problém není. Máme vše připravené k vybudování nové hrací plochy, ale je to otázka šesti milionů, takže v nejbližší době určitě nové hřiště nebude," objasnil situaci hrací plochy Fiala. Leština by I. A třídu nehrála poprvé. Tuto soutěž si vyzkoušela na přelomu padesátých a šedesátých let.

„To si ani já nepamatuji. V novodobé historii jsme čtyřikrát hráli I. B třídu," upřesňuje leštinský předseda.

Polák: Bártovi ujely cvičky

Toho mrzí ztráta bodů v posledním zápase v Horní Cerekvi (3:1). „Hráli jsme dobrý fotbal, ale naší bolestí je dlouhodobě koncovka. Hezky se nám poslouchá, že hrajeme hezký fotbal, ale co je nám to platné, když body zůstaly v Cerekvi." Podobně se k zápasu vyjádřil i trenér František Polák. „Do dvaceti minut jsme mohli vyhrávat tři, čtyři nula a nikdo by se nedivil. Potom začalo ještě pršet a naši hráči měli špatné obutí. Při velké šanci ujely cvičky Bártovi, a to jsou malé věci, které rozhodují zápasy." V posledních třech kolech se mohou fanoušci na co těšit, I. B třída slibuje drama až do posledního kola.