Po přestupu z ostravských Bazalů do italského Udine toho moc nenahrál a navíc jeho fotbalový růst přibrzdilo zranění kolena, které si vyžádalo plastiku křížového vazu.

Matěji, jak hodnotíte vaše dvouleté působení v Udine?
Zatím je to na půl vydařené a na půl nevydařené. Přibrzdilo mě zranění kolena, kdy jsem byl na plastice křížového vazu a to mě odstavilo na osm měsíců bez fotbalu. Pořád nelituji, že jsem odešel. Naučil jsem se pořádně italsky, začlenil jsem se do týmu a tento třetí rok bude vlastně nejdůležitější.

Vy jste před svým zraněním odešel na hostování do belgických Brugg. Jaký je rozdíl mezi italským a belgickým fotbalem?
Je v tom velký rozdíl. V Belgii se skoro vůbec nebrání a hrají tam mladí hráči, v Itálii je to všechno přes taktiku a prostor dostávají i starší hráči.

Po tak dlouhé pauze bez fotbalu jste už nyní připravený jít do letní přípravy v plné zátěži?
Já jsem začal s tréninkem už před koncem sezony. Odehrál jsem šest zápasů v Primavere, takže bych měl nastoupit do plné přípravy s A-týmem a potom se rozhodne, jestli zůstanu nebo ne.

Nyní v Čechách trávíte dovolenou, jak si ji užíváte. Byl jste někde u moře, nebo jste dal přednost kamarádům doma?
Přítelkyni nemám a mně se samotnému k moři nechce, takže jsem volný čas trávil s kamarády a za dva týdny už zase odlétám do Udine.

V letošní sezoně se Jihlavě, odkud jste odešel do Baníku Ostrava, podařil postup mezi českou elitu a vaše rodná Chotěboř postoupila do krajského přeboru. Jak jste vnímal úspěchy těchto klubů?
Postup Jihlavy jsem konzultoval se Standou Teclem, a kluky z Chotěboře jsem podporoval osobně, protože to mám z domu asi tři minuty. Navíc Ostrava se zachránila v první lize. Takže kromě mého zranění to byla vydařená sezona (smích).

Jak vidíte účinkování Jihlavy v první lize?
Já si myslím, že jsou z toho ročníku, kdy v lize byli ponaučeni. Musejí hodně posílit, mají výborného trenéra. Mladý tým by měli doplnit zkušenějšími hráči, tak uvidíme, jak to zvládnou.

Nebylo vám líto, že jste nebyl u postupové sezony v jihlavském dresu?
My jsme jeden postup promarnili pár prohranými zápasy, když byl v Jihlavě trenér Karol Marko. Takže jsem takové oslavy nezažil, ale jak říkám, nikdy jsem nelitoval, že jsem odešel.

Jak vidíte vaši fotbalovou budoucnost?
Teď půjdu do přípravy s Udine. Rád bych se probojoval aspoň na lavičku áčka a postupem času začal co nejvíce hrát a potom se uvidí, co bude dál.

Právě probíhá mistrovství Evropy ve fotbale, tak mi nedá se nezeptat, jak se vám na šampionátu líbí naše reprezentace?
Myslel jsem si, že Rusko bude jasný favorit skupiny a my se s Poláky popereme o druhé postupové místo. Takže to dopadlo úplně jinak, než jsem si myslel (smích).

A naše šance s Portugalskem?
Byl bych rád, kdyby se opakoval rok 1996, a po zápase s Portugalskem došli až do finále.

Koho tipujete na mistra Evropy?
Před šampionátem jsem věřil Holandsku, ale ti vypadli už ve skupině, tak teď si myslím, že titul získají Němci nebo Španělé.