Stalo se tak na úterním losovacím aktivu v Polné. V krajském přeboru dojde ke zúžení počtu účastníku z šestnácti na čtrnáct, znovu byl potom obnoven krajský pohár v mužské kategorii.

Jen zdánlivé drama se konalo v závěru sezony krajského přeboru. Havlíčkův Brod s předstihem oslavil návrat do divize, o sestupujícím se rozhodlo v předposledním kole. Jen kvůli tomu, že dva nejslabší celky soutěže nebyly schopně na jaře sbírat body. Černý Petr nakonec zůstal v rukách Pacovu, tím šťastným byl tým Čáslavice-Sádek.

To příští červen by mohl slibovat drama až do poslední minuty. Jinak je totiž nejvyšší soutěž pod křídly KFS Vysočina v poslední době až na výjimky vzácně vyrovnaná. „Snížíme počet účastníků na čtrnáct," vyřkl ortel v úterý předseda Sportovně-technické komise KFS Vysočina Pavel Pech.

Stane se tak od sezony 2015/2016. Proto bude pouštění žilou. K dramatu však na polenském zámku nedošlo.

„Mění se postupový a sestupový klíč, ale tomu všemu předcházelo vyjádření klubů. My jsme se jmenovitě všech účastníků přeboru zeptali na názor a jednoznačně zaznělo, že máme počet snížit," pokračuje Pech.

Vysočina má v divizi D jasnou dominanci, po postupu Havlíčkova Brodu a sestupu Žďáru nad Sázavou jí tvoří rovnou polovinu. Hlavním důvodem nebyl ten výkonnostní, ale termínový. „Abychom v našich klimatických podmínkách stihli obě části soutěže bez problémů, musíme nyní hrát dvě kola na podzim i na jaře ve vložených středách. To znamená pro řadu klubů problém, kvůli pracovním a studijním povinnostem hráčů často hrají v diametrálně jiných sestavách," uvedl Pech.

A jak by mohl vypadat černý scénář? V případě sestupu tří týmů z Vysočiny z divize D by se poroučelo do A tříd hned šest týmů.
„Asi se nedá počítat s tím, že by to všechny týmy z divize D ustály, ale tenhle scénář se podle mého názoru nenaplní," myslí si předseda KFS Miroslav Vrzáček.

Druhou novinkou, rovněž vítanou, je znovuzavedení krajského poháru mužů. „Přihlásilo se nám dvanáct týmů, což nás mile překvapilo. Čtyři týmy jsme nasadili, při losu jsme brali v potaz i geografickou vzdálenost," vysvětluje Pech.

Největším favoritem bude ždírecký Tatran. Ve druhém kole může dojít na atraktivní posázavské derby mezi Ledčí a Světlou, oba týmy v nedávné minulosti krajský pohár vyhrály.

Krajský pohár
Los 1. kola: Ledeč nad Sázavou – Pacov, Vladislav – Luka nad Jihlavou, Pohled – Přibyslav, Křoví – Nová Ves.
2. kolo: Ledeč n. S./Pacov – Světlá n. S., Vladislav/Luka n. J. – Velká Bíteš, Pohled/Přibyslav – Chotěboř, Křoví/Nová Ves – Ždírec n. D.