V sobotu proběhla valná hromada okresního fotbalového svazu (OFS) Havlíčkův Brod, kde proběhla volba předsedy na další čtyřleté volební období. Nejdříve stávající předseda Josef Sojka zhodnotil činnost výkonného výboru.

Slovo dostali i pozvaní hosté, Oldřich Bína a předseda krajského fotbalového svazu pro Kraj Vysočina Miroslav Vrzáček. Ten se ve svém proslovu zaměřil především na včasné a přesné vyřízení nových registračních průkazů hráčů, které musejí obsahovat ID hráče a přesný název klubu.

„Nesmí se stát, že někdo bude mít na registračním průkazu TJ a někdo Tělovýchovná jednota," udával příklad Miroslav Vrzáček. Ten taky přítomným delegátům klubů vysvětlil návratnost členských příspěvků pro FAČR (Fotbalová asociace České republiky – pozn. autora). „Každý klub musí zaplatit za člena klubu do 18 let 100 korun, dospělý člen zaplatí 200 korun a FAČR bude oddílům tyto příspěvky vracet v částce 220 korun na každého člena," dodal Vrzáček.

Potom přišlo na řadu představení kandidátů na volbu předsedy OFS. Svoji pozici obhajoval Josef Sojka a jeho protikandidátem se stal Milan Meloun. Ten svoji kandidaturu neavizoval dlouho dopředu, ale v posledních měsících se neztotožňoval s prací Josefa Sojky pro OFS a především měl náznaky, že stávající předseda už kandidovat nebude.

„V prvních třech letech byla spolupráce předsedy okresního svazu a výkonného výboru na dobré úrovni. Jenže potom Josef Sojka změnil zaměstnání a pracovní vytíženost byla na takové úrovni, že nabídl demisi. Nakonec jsme vše chtěli zdárně dotáhnout do valné hromady. My jsme nechtěli jít do valné hromady bez kandidáta. Kdyby Josef Sojka dopředu avizoval svoji kandidaturu, tak zde dnes nestojím," řekl před volbou Milan Meloun. Jeho protějšku Josefu Sojkovi se nelíbilo, že bylo kolikrát rozhodnuto o věcech bez jeho vědomí. „V lednu 2012 jsem opravdu změnil zaměstnáný. Byl jsem časově zaneprázdnění a mělo to vliv na mém chování. Na druhou stranu, pokud jste pořád hlavou OFS, tak pořád mám do čeho mluvit a přijde mi aspoň slušné o různých rozhodnutí aspoň vědět. Na moji hlavu padá to, že jsem nedonutil revizní komisi se pravidelné scházet," přiznal ve své řeči Sojka.

Sojka vs. Meloun

Po úvodních slovech došlo k volbě předsedy pro další čtyřleté období. Volba se rovnou dostala do druhého kola, protože byli pouze dva kandidáti. Z 41 delegátů oddílů se valné hromady zúčastnilo pouze 38 delegátů. Omluveni byli zástupci Ledče a Jařina, neomluven byl delegát ze Ždírce nad Doubravou.

Volební druhé kolo skončilo patem v poměru 19:19 a na řadu musela přijít rozhodovací volba. V ní měli delegáti na volební lístek napsat celá jména kandidátů a celé jméno svého favorita zakroužkovat. Toto dva delegáti nedodrželi a dva hlasy byly tak neplatné. V konečném zúčtování se tak štěstí usmálo na Josefa Sojku, který vyhrál v poměru 19:17. „Tak velkou podporu, kterou mi delegáti vyjádřili v 1. kole voleb, jsem nečekal a jsem mile překvapen, delegátům děkuji, bylo vidět, že byl překvapen i můj protikandidát Josef Sojka, který obhajoval svůj post. To, že v 2. kole to nevyšlo, nevadí, alespoň nově zvolený předseda dostal jasný signál, že jeho mandát není tak silný a  je jasné, že polovina klubů nebyla zcela spokojena s jeho vedením a prací v závěru funkčního období a byla vůle pro změnu. Jsem rád, že delegáti byli pro sedmičlenný výkonný výbor a také, že opět zvolený předseda bude muset zřejmě přehodnotit některé svoje vize, které plánoval," řekl poražený kandidát, Milan Meloun.

Ke své obhajobě předsedy se vyjádřil samozřejmě vítěz voleb Josef Sojka. „Těsná volba mě, musím přiznat, překvapila, protože jsem některé oddíly oslovil v předvečer volby a trošku mě mrzí, že některé oddíly mi slíbily podporu a potom nedodržely slovo. Nevadí mi to kvůli tomu, že si mohly vybrat, ale spíš to jejich chování," řekl Sojka. Jeho krátkodobým cílem bude, jak sám přiznal, naplnění komisí. „Počítám, že v uvozovkách zklamaní členové výkonného výboru nebudou chtít dále pracovat a dlouhodobě budeme chtít podporovat mládež, rozumně přerozdělovat prostředky a více dbát na názory oddílů," dodal Sojka.

Na závěr si delegáti ještě zvolili sedmičlenný výbor včetně předsedy a revizní komisi. K Josefu Sojkovi byli ještě do výkonného výboru zvoleni Milan Meloun, Stanislav Duben, Pavel Fiala, Josef Staněk, Luboš Vaněk a Olga Zadinová. V revizní komisi budou působit Karel Hruška, Pavel Pešek a Karel Zdražil. „Samozřejmě volba předsedy nedopadla úplně podle mých představ, ale se zvoleným výkonným výborem jsem spokojený," řekl předseda FC Slovan Havlíčkův Brod, Ondřej Pavlas.