Naposledy se tyto týmy potkaly Na Losích 13. května 2006 a tehdy se radoval domácí Slovan z výhry 5:2.

Nyní je Chotěboř nováčkem soutěže, který zatím protivníka z okresního města v krajském přeboru zastiňuje, když si drží bronzovou příčku, kdežto ambiciózní Slovan je na pátém místě, ale rozdíl je pouze ve dvou bodech. Nováček od Železných hor měl raketový vstup do podzimní části, když se po pěti kolech vyhříval na čele tabulky a na kontě měl čtyři výhry a jednu remízu. „Vstup do soutěže nám vyšel parádně, ale jsme nohama na zemi a cílem je pro nás záchrana," říká chotěbořský trenér Jiří Turek.

Ve vloženém čtrnáctém kole přišlo vystřízlivění v podobě domácí porážky od Humpolce, na kterou se nabalily další dvě. Renomé si Chotěbořští získali výhrou nad Žirovnicí, ale především středeční výhrou nad Čáslavicemi. První derby už mají svěřenci Jiřího Turka za sebou, to ve čtvrtém kole rozstříleli doma Ždírec vysoko 7:1.

„Tentokrát to bude těžší oříšek než se Ždírcem. Havlíčkův Brod má kvalitnější kádr a navíc hraje doma," má jasno Turek. Jeho tým střílí hodně gólů, otázkou je, zda u tohoto ofenzivního trendu zůstanou i na brodských Losích. „Samozřejmě. Nic měnit nebudeme. Vždy chceme dát o jeden gól než soupeř. Na 0:0 se dnes snad už ani nehraje," dodává chotěbořský kouč.

Po špatném začátku se rozjel i brodský Slovan, který po středečním vloženém patnáctém kole, kdy díky poslední desetiminutovce porazil Jemnicko 3:0 a vyhoupl se tak na pátou příčku tabulky. Na lídra z Okříšek ztrácí pět bodů. Proto derby má svůj náboj.

Výsledky Chotěboře má dobře zmapované manažer A-týmu Jaroslav Holcman. „Ze soupře jde respekt, dlouho vedl tabulku, střílí hodně gólů. Určitě to bude hodně zajímavé utkání pro diváky. Vždyť se tohle derby bude hrát po x letech," řekl Holcman a dodal: Já se na tento zápas moc těším a věřím, že bude podpořen diváckou kulisou. Ten taky tvrdí, že tým Brodu se nebude nijak zvlášť připravovat na ofenzivní sílu hostů. „My hrajeme svoji hru a na tomto trendu nehodláme nic měnit. Věřím, že naší hrou budeme v neděli slavit vítězství," přeje si brodský manažer. Oba celky budou postrádat své opory týmu. Na straně domácích bude chybět „fotbalový hříšník" Radek Sláma, který si ještě odpykává pětizápasový trest. Trenér Jiří Turek se bude muset v sestavě obejít bez Radka Odvářky, který odjel na dovolenou a bratří Hlaváčků pro zranění.

Předpokládané sestavy
FC Slovan Havlíčkův Brod: Kučírek – Bláha, Nechvátal, Novotný, Berky – Kučírek, Průša, Kunc, Lacina – Petřík, Provazník.
FC Chotěboř: Vykoukal – Čáp, Čapek, Ďoubal, Tůma – Běloušek, Hromádka, Somerauer, Dvořák – M. Odvářka, Kaplan.
Výkop nedělního zápasu je v 15 hodin.