Fotbalisté Staré Říše po remíze 1:1 se Žďárem přišli o vedení v tabulce.

BLANSKO – VRCHOVINA 2:0

Hosté vsadili na pozornou obranu a brejky. „V první půli se nám dařilo zachytávat kolmice i nakopávané míče, trpělivou hrou jsme se dostávali i do šancí, ale ani jeden tým se neprosadil, klidně to mohlo být 2:2," okomentoval první dějství kouč Vrchoviny Ladislav Libuša.
V té druhé si hned v úvodu natáhl sval Wolker, za kterého naskočil do obrany Komínek, jenž po zranění dlouho netrénoval. „Bylo to znát. Na druhé straně obrany se naopak velmi dobrým výkonem prezentoval Blažíček, který hlídal Švancaru," poznamenal Libuša.

Rozhodnutí přinesla 77. minuta, kdy se domácí Schneider prosadil z pravé strany přímo ze standardky. „Byli jsme nekoncentrovaní. Minuli jsme balon a ten skončil až v bráně. Pak už to bylo z naší strany vabank," uvedl Libuša.

Blansko novoměstskou sázku na jednu kartu potrestalo ve třetí minutě nastavení, kdy se po brejku pohodlně trefil do odkryté brány Jarůšek. „Chtěli jsme Blansku znemožnit rozehrávku, to se nám dařilo a vyhrávali jsme i souboje po nákopech. V ofenzivě nám ale scházela lepší finální nahrávka. Duel rozhodl zbytečný gól ze standardky," shrnul Libuša.
Góly: 77. Schneider, 93. Jarůšek. Rozhodčí: Jahoda. ŽK: 3:2. Diváci: 424. Poločas: 0:0. Blansko: Juran – Koláček, Müller, Šplíchal, Gromský – Chloupek (82. Jarůšek), Schneider, Mezlík, Nečas – Švancara, Trtílek (82. Buchta). Vrchovina: Michálek – Blažíček, Drdla, L. Smetana, Wolker (48. Komínek) – Žák, Michal, Nespěšný – Kovář, Čírtek (81. Bača), Russ (85. Kyselý). Nejlepší hráči: Schneider, Švancara – Blažíček.

H. BROD – ROSICE 1:1

Na začátku utkání byl aktivnější domácí Slovan, ale do první šance se dostal rosický Malata, ten branku těsně minul. V 18. minutě předvedli rychlou akci Veselský se Štědrým, finální přihrávku ovšem zmařil Drbal. Následně se domácí dopustili ztráty míče ve středu pole, za záchrannou brzdu zatáhl Háněl a byl rozhodčím přísně vyloučen. Ve 25. minutě nahrál Pazourek Selingerovi, a ten překonal umístěnou střelou Kubáta. Tato branka a hlavně vyloučení Brod zaskočila a do další šance se dostal Šíp, který střílel mimo branku a zanedlouho Novotného vychytal Kubát. Osm minut před poločasem mohlo být vyrovnáno, ale trestný kop Jiroutka nedokázal usměrnit do rosické sítě Veselský.

Po příchodu z kabin uvolnil Vopršal Veselského, ten ani tentokrát nestřílel přesně. V 67. minutě nebezpečně střílel hostující Pazourek, gólman Kubát byl opět na místě. Od této chvíle převzal Slovan iniciativu na své kopačky a oprávněně se dočkal vyrovnání z kopačky do té doby smolaře Veselského po výborné přihrávce Henka. V 82. Minutě průnik Henka likvidoval faulem Lang a i on byl vyloučen. Na konci utkání si oba týmy vypracovaly po šanci. Nejdříve domácí Plichta střílel nepřesně a z protiútoku Chlupa vychytal Kubát. Tvrdé utkání skončilo nerozhodně 1:1.
Góly: 71. Veselský – 25. Selinger. Rozhodčí: Mykyska. ŽK: 4:6, ČK: 1:1 (21. Háněl – 82. Lang). Diváci: 290. Poločas: 0:1. H. Brod: Kubát – Hekerle, Křivka, Háněl, Vařejka – Štědrý (65. Portyš), Jiroutek, Henek, Polívka – Vopršal (90. Tuhý), Veselský (75. Plichta). Rosice: Zádrapa – Vítámvás, Kršák, Huška, Lang – Pazourek, Selinger (62. Chlup), Drbal, Novotný (72. Kugler) – Malata, Šíp. Nejlepší hráči: Vopršal, Kubát – Huška.

KOZLOVICE – BYSTŘICE 0:0

Bystřice se v březnu branky nedočkala ani na druhý pokus. Na hřišti Kozlovic byla v prvním poločase lepším týmem, měla územní převahu a hrozila zejména po centrech ze stran. „Nedokázali jsme je bohužel zužitkovat. Jinak se hrálo oboustranně ve vysokém tempu, duel měl kvalitu," řekl trenér Martin Maša.

Hosté se dostali do dvou příležitostí. Prášila v nájezdu z boku velkého vápna vychytal Bureš a Zbytovského dělovku ze 30. minuty zastavila tyč. Domácí sázeli na nakopávané míče na rychlonohé útočníky Žůrka s Galetkou, ty ale většinou k ničemu nevedly.

Po přestávce se hra vyrovnala a Bystřice už si vyloženou šanci nevytvořila. V 65. minutě se Kozlovicím podařil brejk po pravé straně a po následném centru trefil nabíhající útočník břevno. „Dělba bodů je po tom průběhu asi spravedlivá. Štěstí se nepřiklonilo ani na jednu stranu," uznal Maša.
Rozhodčí: Řezníček. ŽK: 4:2. Diváci: 380. Kozlovice: Bureš – Krejčíř, Král, Heger, Sikora (57. Šolín) – Kaďorek, Schlehr, Tomčík, Axamit (82. Hradil) – Žůrek, Galetka (72. Drápal). Bystřice: Trávníček – Blaha (56. Mezník), Chocholáč, Vícha, V. Mitáš – Adamec, Zbytovský, Padrtka, R. Sklenář, Malý – Prášil. Nejlepší hráči: Bureš – Padrtka, Zbytovský.

PELHŘIMOV – PŘEROV 1:0

Domácí začali utkání v dobrém tempu a už po čtvrthodině měli za sebou tři brankové příležitosti. Nejprve dvakrát tlačil míč do branky Kmoch, ale ani jedna hlavička se do sítě nedostala. V 15. minutě si vypracoval šanci Bartoň, ale v těžké pozici trefil pouze břevno. Ve 28. minutě srazil zbytečně ve vápně útočníka hostí Vacek, penaltu však výborně vystihl Čermák a Bubeníkovi zbyly jen oči pro pláč. Hosté pokračovali i po obrátce v nátlakové hře a byli blízko vedoucí brance. Na půlce ztratil míč matador Jeřábek a nejlepší hráč hostí Hornich utíkal sám na branku, jeho pokus ale skončil pouze na tyči domácí svatyně. A tak udeřilo na druhé straně, Naniáš si před standardkou domluvil, kam chce centr od Homolky dostat, a hlavou se nemýlil. Hosté i nadále domácí tlačili, avšak postupně se dostali do útočné křeče, ze které už žádná branka nepadla.

„Jsou to pro nás důležité záchranářské body. Soupeř byl lepší, my jsme spoléhali na brejky, což se nám nakonec i vyplatilo. Musím pochválit hlavně beky, kteří odehráli celé utkání s přehledem. Mladíci, které jsem dal do hry, nezklamali především svojí bojovností, po fotbalové stránce si musí ještě chvilku počkat," ohodnotil utkání trenér domácích Martin Moravec.
Góly: 59. Naniáš. Rozhodčí: Denev. ŽK: 1:1. Diváci: 170. Poločas: 0:0. Pelhřimov: Čermák – Chadim, Vacek, Naniáš, Homolka – Kmoch, D. Poul, Jeřábek, Kostelecký (68. V. Poul) – Bartoň, Mazač (80. Zelenka). Přerov: Nakládal – Bogdaň, Václavíček, Bubeník, Zimčík – Kyselák (57. Koller), Hrušák, Kytlica (46. Pavelka), Hornich – Blažkovský, Hrabal (77. Horák). Nejlepší hráči: Naniáš, Čermák – Hornich.

ST. ŘÍŠE – ŽĎÁR N. S. 1:1

Derby nenabídlo moc záživnou a otevřenou hru. Minimum šancí, spoustu soubojů, a hodně pokažených finálních přihrávek do varu diváky nedostávalo. Ale po půlhodině přece jen přišel jeden hezký fotbalový okamžik. Do míče se z dálky opřel hostující Válek a gólman Jícha udiveně pozoroval, jak ho přeletěl a skončil po břevnem – 0:1. Říše mohla bleskově odpovědět, kdy Brnický obcházel žďárského gólmana, ten míč vypíchl a dobíhající Rygl ho napálil zblízka jen do tyče.

Druhý poločas byl opět bojovný a domácí se snažili o vyrovnání. K mání měli několik závarů, ale ty gól nepřinesly. Povedla se až akce, na jejímž konci byl Brnický, který vrátil míč na zadní tyč, kde byl Suzuki, a bylo vyrovnáno. To ale bylo nakonec vše, co derby nabídlo. Body se po zásluze rozdělily.

„My jsme neodehráli dobrý zápas, soupeř si přijel pro bod, a je spokojený. Pro nás je to ztráta, i když si myslím, že jsme si nezasloužili vyhrát. Nehrajeme dobře, nemáme gólové šance a hrajeme bez útoku. Chybí nám Amara a Konate, kteří by tomu dali vpředu řád," hodnotí trenér Staré Říše Luděk Kovačík.
Góly: 68. Suzuki – 30. Válek. Rozhodčí: Hlubinka. ŽK: 1:3. Diváci: 220. Poločas 0:1. St. Říše: Jícha – Heide, Kadlec, Príborský, Brnický – Suzuki, Tichánek, Cipruš, Rygl (58. Kratochvíl) – Vácha (65. Mitani), Göth. Žďár n. S.: Jícha – Ujčík, Veselý, Wasserbauer, Vomela – Mašek, Nedvěd, Sodomka, Trojánek (80. Jurečka), Bureš – Válek. Nejlepší hráči: Heide, Kadlec – Vomela.

UH. BROD – SLAVOJ POLNÁ 4:0

Domácí od začátku diktovali tempo hry a brzy si začali vytvářet gólové příležitosti. V té první sice ještě Michalec neuspěl, chvíli nato se ale do vzduchu pověsil Vrága a hlavou poslal svůj tým do vedení. Sotva fanoušci stihli úvodní trefu prodiskutovat, už jim ruce letěly nad hlavu znovu. Mančík unikl po křídle, naservíroval míč Hrubošovi, který podruhé překonal gólmana Skočdopoleho. Těsně před přestávkou už to bylo 3:0, když po Paclově přihrávce skóroval Večeřa.

Polná zbraně nesložila a ve druhé půlce byla velmi nepříjemná. Bohužel pro ni ale veškerá ofenzivní snaha končila na připravené obraně nebo pozorném Kohoutkovi. A tak tečku udělal brodský R. David, který dorazil Jaroňkovu střelu.
Góly: 15. Vrága, 19. Hruboš, 39. Večeřa, 87. R. David. Rozhodčí: Popelák. ŽK: 1:1. Diváci: 191. Poločas 3:0. Uh. Brod: Kohoutek – M. David, Kúdela, Vrága, Nevařil – R. David, Pacl (84. Pochylý), Mančík (79. Sedláček), Večeřa (67. Jaroněk) – Hruboš, Michalec. Slavoj Polná: Skočdopole – Bambula (78. Šimek), Fadrný, Kučera, Urbánek – Haala, Benda, Klíma (69. J. Holub), Zábrodský – Kavka, Hrdlička (82. T. Holub). Nejlepší hráči: Hruboš, Vrága, Kohoutek.

ŽDÍREC N. D. – TASOVICE 0:2

Utkání se odehrálo na ždíreckém vedlejším hřišti. Po opatrném začátku se ve 29. minutě do míče opřel ze dvaceti metrů Hrobař a nechytatelnou střelou překonal Pometla. Dále se hrálo vyrovnané a bojovné utkání bez vážnějších příležitostí. Ve stejném duchu se pokračovalo i po příchodu z kabin, domácí se snažili změnit způsob hry, ale ani ten jim šance nepřinesl. Na druhé straně mohly Tasovice přidat druhý gól, ale povedlo se jim to až v samém závěru utkání zásluhou střídajícího Machače.

„Utkání rozhodl pěkný gól z prvního poločasu. Nám se nedařilo dostávat se do šancí, soupeř si tři body odvezl zcela zaslouženě," přiznal ždírecký trenér Miroslav Plíšek.
Góly: 29. Hrobař, 90. Machač. Rozhodčí: Křenek. ŽK: 1:2. Diváci: 190. Poločas: 0:1. Ždírec: Pometlo – Cestr, Plíšek, Čalkovský, Novotný – Štukhejl, Smejkal (68. Koutný), Mrázek, Pátek, Dvořák (20. Fikar) – Najman (83. Slavík). Tasovice: Šebela – Hrazdílek, Mička, Lašák, Švarc – Blahoudek, Horáček, Hrobař (61. Čermák), Veselý (85. Šuráň) – Kirschner, Paul (89. Machač). Nejlepší hráči: Pátek, Novotný – Hrobař.

Ostatní výsledky 19. kola: Hodonín – Šumperk 1:1 (1:0).

1. Tasovice 18 9 6 3 27:19 33
2. STARÁ ŘÍŠE 18 9 5 4 34:17 32
3. Blansko 18 8 7 3 30:18 31
4. Hodonín 18 8 5 5 34:26 29
5. Uherský Brod 18 9 2 7 25:23 29
6. Přerov 18 8 4 6 23:21 28
7. SL. POLNÁ 18 7 6 5 24:25 27
8. Kozlovice 18 6 7 5 30:25 25
9. PELHŘIMOV 18 8 1 9 24:30 25
10. VRCHOVINA 18 7 2 9 21:27 23
11. BYSTŘICE N. P. 18 5 7 6 31:33 22
12. ŽDÍREC N. D. 18 5 6 7 26:25 21
13. Rosice 18 4 6 8 25:29 18
14. Šumperk 18 5 3 10 19:35 18
15. ŽĎÁR N. S. 18 4 5 9 21:25 17
16. HAVL. BROD 18 3 6 9 18:34 15

Příští kolo: BYSTŘICE N. P. – Blansko, Vrchovina – HAVL. BROD, Rosice – Uherský Brod, Přerov – Hodonín, SL. POLNÁ – PELHŘIMOV, Tasovice – Kozlovice, Šumperk – STARÁ ŘÍŠE, ŽĎÁR N. S. – ŽDÍREC N. D.