Narodil se před šestadvaceti roky v chilské metropoli Santiago de Chile. Pro Čechy jednom z nejvzdálenějších hlavních měst na světě. Do meruny kopal od sedmi let, v Chile je fotbal nesmírně populární.

„Hvězd máme v historii hodně, ale já nejvíc obdivuji Arturo Vidala. A také Španěla Xabiho Alonsa,“ má jasno Contreras a nedivte se mu, jeho domácí hvězda si zahrála za nejslavnější kluby světa Juventus, Bayern, Barcelonu a Inter Milán. A Alonso? Dnes trenér Čechů Patrika Schicka a Adama Hložka v Leverkusenu proslul výkony v Liverpoolu či Realu Madrid.

Zdroj: Deník

Čechům je fotbalová Chile dost vzdálená. Pravda, v roce 1962 slavná Vytlačilova parta právě v Chile odehrála senzační mistrovství světa, v němž došla až do finále proti Brazílii a získala stříbrné medaile. Na lopatě tehdy Masopust a spol. nechali skvělé Španěly, Maďary i Jugoslávce.

Tadeo Paulizzi v dresu Hostouně
Argentinec zkouší fotbal v Hostouni: Češi hráli těžkopádně, Messi je skvělý

Ale jinak? Contreras je asi jediným vyslancem své země ve střední Evropě. Dostal se sem přes rakouskou Vídeň, odkud zamířil před dvěma lety do Znojma. Na jihu Moravy dlouho nevydržel a vrátil se do Chile, ale v lednu letošního roku dostal nabídku od Hostouně, středočeské vesničky ležící těsně vedle letiště Václava Havla.

Jak ho vidí trenér Dominik Rodinger?

Všechny naše zahraniční hráče spojuje jedna věc, a to jsou podmínky, za které tu jsou. Tadeo (Paulizzi) se Stefanem (Contrerasem) mají zařízené společné bydlení v Kladně. Ti kluci jsou tady opravdu kvůli fotbalu, milují ho a chtějí se tu ukázat. Mzdu mají nižší než minimální plat v ČR. Vědí však, že děláme maximum pro rozvoj hráčů a jejich posouvání dál. Stefano je úplný extrém, válečník, srdcař a neuvěřitelně týmový hráč. Pro tým by “umřel”. Měl šílenou smůlu na zranění, i kvůli naší ne úplně dobré zdravotní péči.

Aktuálně žije v Kladně s Argentincem Tadeo Paulizzim, což je další hostouňský prospekt, a probíhající mistrovství světa v Kataru sleduje omezeně. „Můj tým se tam neprobojoval,“ mrzí ho, jinak ale s kritizovaným zimním termínem problém nemá. „Podle mne je to dobrý nápad, na měsíci přece nezáleží. Je hezké vidět nejlepší týmy světa bojovat o největší titul planety,“ říká.

Reprezentaci Chile však sleduje hodně poctivě, podle svých slov je v tomto případě fanouškem, který rád pitvá detaily hráčských výkonů, na samotném šampionátu však musí fandit jiným mužstvům. „Za mě jsou to Brazílie a Argentina, to jsou země se skutečně vysokou kvalitou všech svých hráčů.“

Stefano Contreras je v dobrém věku, a pokud by se mu povedlo rychle se prosadit v Česku, není vyloučeno, že si na příštím šampionátu nemůže zahrát za rodnou zemi, i když ví, že tenhle cíl je zatím hodně vzdálen. „Musel bych ještě hodně změnit a zlepšit, abych se k takové šanci dostal,“ usmívá se šestadvacetiletý záložník.

Michael Richard James Houdek (vpravo) v dresu SK Slaný
Klokan doskákal do Hostouně. Houdek přeje v Kataru svojí Austrálii i Němcům

Tomu se v Čechách zatím líbí. Česko označuje za zemi s bohatou tradicí a hlavní město Praha, kam se z Kladna a Hostouně často dostane, má podle něj jedinečnou esenci. „Navíc hraji ve velmi seriózním klubu s dychtivými ambicemi. Jen by možná bylo hezčí hrát fotbal pro více lidí,“ dodal Stefano Contreras.

Povede se mu to někdy?