Kefírová bábovka s ořechy a polevou

Budeme potřebovat:

  • 250 ml kefíru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých (lískových) ořechů (alergici můžou dát místo ořechů 100 g polohrubé mouky navíc)
  • 3 vejce
  • 190 g třtinového cukru (nebo klasický krystal)
  • 125 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakaa

Na polevu:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády 70%

Postup:

Rozehřejte troubu na 175 °C.

V míse metličkou rozšlehejte vajíčka s kefírem a rozpuštěným vychladlým máslem. Přisypte cukr, vanilkový cukr, špetku soli, skořici, mleté ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Promíchejte tak, aby vzniklo jednolité těsto, a pak dvě třetiny nalijte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku.

Do zbylého těsta vmíchejte lžíci kakaa, nalijte do formy na světlé těsto a pár tahy zlehka promíchejte.

Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut, propečenost otestujte špejlí. Po upečení nechte 5 minut stát na lince, poté vyklopte a nechte vychladnout. 

Bábovku můžete ozdobit čokoládovou polevou (rozpustit čokoládu v horké smetaně) a nasekanými ořechy.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.