Škvarkové pagáče

Budeme potřebovat:

  • 1 kg hladká mouka speciál
  • 2 ks sušené droždí nebo 1 ks čerstvé droždí
  • 250 g zakysaná smetana
  • 500 g mleté škvarky
  • 2 kávové lžičky sůl
  • 1 polévková lžíce vepřové sádlo
  • 650 ml mléko
  • 1 ks vajíčko na potření

Postup:

1. Mouku, droždí, sůl, mléko, sádlo a polovinu zakysané smetany dejte do robota a vymíchejte těsto do hladka. Nejlepší je, když se začne oddělovat od nádoby a nelepí se na ruce, když ho vyndaváte.

2. Mléko nedávejte studené, nejlépe je zahřáté při pokojové teplotě. Dej ale nejdříve 600 ml, ne každá mouka je stejná.

Sváteční návštěvy potěší spousta chutí a drobných laskomin.
Čas svátečních návštěv: Překvapte je novými chutěmi v malých miskách

3. Těsto nechte kynout na teplém místě, nebo v troubě, kterou si předehřejte na 50 °C. Těsto je nejlépe vykynuté, když zdvojnásobilo svůj objem.

4. Když je těsto vykynuté, dejte ho na pomoučněný vál a vyválejte ho na 1 cm tloušťku.

5. Škvarky si smíchejte s ostatní zakysanou smetanou a rozdělte si to na tři stejné části.

6. Natřete těsto jedním dílem škvarkové směsi, těsto přeložte na polovinu a převálejte ho. Znovu ho natřete směsí a přeložte přes polovinu.

7. Nechte těsto odstát 10 minut, znovu ho rozválejte a dejte poslední vrstvu směsi.

Videorecept na domácí škvarky
Videorecept: Domácí škvarky musíme zakápnout mlékem

8. Rozválejte těsto a vykrajujte pagáče sklenicí o průměru 3 až 4 cm. Ukládejte na plech s pečícím papírem.

9. Troubu si předehřejte na 200 °C.

10. Pagáče nechte stát na plechu dalších deset minut, a potírejte je rozšlehaným vajíčkem. Pokud chcete, přidejte také sezam a můžete dát pagáče péct. Věřím, že se vám podaří.

Muž s varechou Viliam Lajgút nabízí jednoduché a oblíbené recepty. „Stačí se podívat, co máš doma v lednici, a můžeš uvařit jídlo, které ti bude každý závidět. Věřím, že si každý přijde na své,“ říká sympatický kuchař. Jeho recepty můžete sledovat také na Instagramu.