„Vyšší účast byla v sobotu na okresní soutěži Plamen. Přijelo asi 250 dětí, společně s rodiči a kamarády, takže v areálu bylo plno. Děti soutěžily ve dvou kategoriích od šesti do deseti let a od deseti let do patnácti. V každé kategorii soutěžilo celkem 12 družstev, která postoupila do okresního finále z oblastních kol,“ informoval Josef Stejskal, starosta Okresního sdružení hasičů Havlíčkův Brod. Jak dodal, je v okrese Havlíčkův Brod hodně dětí, které se věnují hasičskému sportu. Soutěž trvá celý den, protože malí hasiči musejí zvládnout hodně disciplín. „Mají zvládnout nejenom štafetový běh, požární útok, disciplíny CTIF, ale musejí prokázat třeba i technické znalosti a umět uvázat uzly,“ upřesnil Josef Stejskal. Děti soutěží i v požárním útoku, ale jen takzvaně nasucho bez vody.

V kategorii mladších žáků v okresním kole soutěže hry Plamen získalo první místo hasičské družstvo z Herálce. Druhé místo patřilo Libici nad Doubravou a třetí příčku obsadili malí hasiči z obce Sobíňov. I v kategorii starších žáků soutěžilo 12 družstev. První místo obsadili mladí hasiči z Pohledu. Druhá byla Česká Bělá a třetí místo patřilo hasičskému družstvu ze Sobíňova. Děti soutěží i v disciplínách CTIF.

Obdivovatelé starých aut a motocyklů si v sobotu na náměstí v Brodě přišli na své.
Havlíčkovo náměstí patřilo starým, ale dobrým strojům

Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů známý pod zkratkou CTIF (COMITÉ TECHNIQUE INTERNATIONAL DE PREVENTION ET D´EXTINCION DU FEU) je nejvýznamnější celosvětovou organizací hasičů. Byl založen v Paříži již v roce 1900. Podle stanov CTIF se může stát jeho členem kterýkoliv stát světa, který je v organizaci zastoupen vlastním národním výborem. V současné době je členem CTIF celkem 43 států včetně České republiky, která je zastoupena v CTIF od jeho založení. Sídlem CTIF je Paříž. Nejvyšším orgánem je shromáždění delegátů, které volí prezidenta CTIF a jmenuje generálního sekretáře. Je svoláváno pravidelně 1 x za rok. Jednou za čtyři roky se koná mezinárodní soutěž hasičů z celého světa.

V neděli 26. května se v hasičském areálu pod letištěm utkali dorostenci. Soutěžili v běhu, štafetě a překonávali překážky. Tady už soutěžili jednotlivci. Zvlášť chlapci a zvlášť dívky. Účast byla mnohem nižší. Protože podle zkušeností velitelů dobrovolných hasičských sborů děti, které aktivně působily v dětských hasičských oddílech, dorůstají, odcházejí jako dorostenci na studia a často s hasičským sportem skončí. V některých kategoriích nebylo ani deset závodníků. V každé skupině soutěžily tři kategorie, mladší, střední a starší dorost.

V kategorii mladších dorostenců celkově zvítězil Lukáš Szendrei z obce Dobrá. „Z vítězství mám radost, ale soutěž byla hodně náročná,“ prozradil vítěz, který si tak zajistil postup do krajského kola. Druhý byl Radim Janáček z České Bělé. V kategorii staršího dorostu byl první Petr Eis z Pohledu, druhý Patrik Peřina z Chotěboře a třetí Martin Bříza z Malče. V kategorii střední zvítězil Jan Ryvola z Herálce, druhý byl Karel Kulia z Veselého Žďáru a třetí Miroslav Janda z Nové Vsi u Světlé.

Slepičí tour.
Zákaz klecových chovů: Slepičí tour zamíří i na Vysočinu

Mezi mladšími dorostenkami byla celkovou vítězkou Nela Krejdlová z České Bělé před Lucií Bolešovou z Dolního Města a Emou Kotlasovou z Dobré. V kategorii starších dorostenek patřilo vítězství Lence Korejtkové z Veselého Žďáru před Eliškou Jůzlovou z Pohledu a Leonou Pátkovou z Pohledu. Ve střední kategorii za okres byla první Martina Podaná z Nové Vsi u Světlé před Lenkou Klimešovou z České Bělé a Veronikou Hlouškovou z Herálce.

Hra Plamen vznikla v roce 1972 a od té doby se pravidelně koná jeden ročník za druhým. Hra byla od prvopočátku organizována pro mladé hasiče, členy Svazu požární ochrany a posléze nástupnické organizace Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Posláním hry je rozvíjet dětské znalosti, vědomosti a dovednosti v jednotlivých oblastech činnosti s přihlédnutím ke specifické oblasti požární ochrany. V současné době je do hry Plamen zapojeno přes 40 000 dětí do 15 let.