V současné době má sbor 71 členů, ve kterém je 17 žen, 
a devět lidí patří již mezi čestné členy.

„Nejstarším čestným členem je sedmaosmdesátiletý Bohumil Němec. Pravidelně se chodí dívat na naše akce nebo soutěže v požárním sportu," uvedl starosta sboru Milan Pátek.

Ten dodal, že tehdejším hlavním impulzem pro vznik sboru dobrovolných hasičů 
v Žižkově Poli byl mohutný požár v roce 1891. „K požáru se tehdy seběhli lidé nejen z vesnice, ale i okolních obcí. Později do stejných míst uhodil i blesk a znovu tam hořelo," popsal Pátek

Mezi zakládajícími členy sboru tak byli především majitelé tehdejších usedlostí, kteří chtěli chránit svůj majetek.

„Ve sboru měl tehdy každý svoji funkci. Kromě velitele existovali také takzvaní lezci, stříkačníci, samaritán a vzdělavatel, později přibyl i strojník, což z počátku byl obvykle kovář. Tehdejší sbor měl také ruční stříkačku, která byla naposledy použita 7. července 1957 při požáru stodoly. Nová motorová stříkačka byla zakoupena počátkem 30. let minulého století za třicet tisíc korun a krátce po koupi se dobře prezentovala v Olešné. Sloužila hasičskému sboru až do šedesátých let," pokračoval Pátek.

Dobrovolní hasiči v Žižkově Poli se také pravidelně účastní soutěží v požárním sportu.

„V loňském roce jsme na okrese skončili na druhém místě. S A-mužstvem se také účastníme Havlíčkobrodské Rebel ligy," řekl hasič a trenér požárního sportu Jaromír Joukl. Ten dodal, že každý hasič má v požárním sportu své pevně přidělené místo, 
ve kterém se neustále zdokonaluje.

Ve sboru nechybí ani ženy. Mezi nejnovější členky patří 
i Dagmar Bačkovská, kterou požádaly mladé hasičky ze sboru, aby se k nim přidala. „Účastním se i soutěží v požárním sportu, jsem takzvaný rozdělovač," konstatovala Bačkovská. Ta se chtěla 
k hasičům již dávno přidat. „Myslím si, že je to celkem módní být hasičkou, dříve to tak rozhodně nebylo. Chtěla jsem si hlavně vyzkoušet, jaké to je účastnit se různých soutěží," nechala se slyšet Bačkovská.

Hasiči v Žižkově Poli mají
k dispozici rekonstruovanou zbrojnici, na kterou přispěl 
i místní obecní úřad.

„Při opravě všichni přiložili ruku k dílu, takže mnoho věcí jsme si dělali sami," uvedl velitel hasičů Jaroslav Henzl. Ten dodal, že obecní úřad také hasičům zakoupil nové hasicí auto, na kterém aktuálně probíhají drobné úpravy.

„Je to klasická skříňová stříkačka, která má nádrž na 550 litrů vody. Bohatě si tak poradíme s drobnými lesními požáry, 
o které především v horkých letních měsících není nouze," konstatoval Henzl. Ten dodal, že všichni členové sboru jsou odborně proškoleni.

„Pravidelně také pořádáme hasičský ples a v loňském roce jsme také obnovili tradici kácení máje," uzavřel velitel hasičů Henzl.