O jeho úmrtí informovali zástupci Dukly Jihlava, s kterou spojil podstatnou část své kariéry, i Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

Prezident ČSLH Tomáš Král poukázal na Augustovo angažmá u reprezentace, kde se jako asistent a později i hlavní trenér podílel na titulech z mistrovství světa v letech 1999 až 2001. "Josef Augusta je úzce spjat s nejúspěšnějšími obdobími našeho hokeje. Ztrácíme v něm nejen výborného hokejistu a mimořádně úspěšného trenéra, ale především skvělého chlapa a kamaráda," uvedl Král.

Rodák z Havlíčkova Brodu se jako hráč podílel na zisku stříbrných medailí na olympijských hrách v Innsbrucku a na světových šampionátech 1974, 1975 a 1978. Hrál i ve finále Kanadského poháru 1976 a s Duklou získal osm titulů mistra republiky.

Velký bojovník a optimista

Aktivní kariéru ukončil v roce 1983, poté se stal trenérem a Jihlavu i Olomouc dovedl k extraligovému titulu. Na přelomu století působil u reprezentace, nejprve jako asistent Ivana Hlinky, poté se stal hlavním koučem. U národního týmu skončil po světovém šampionátu 2002.

V říjnu 2015 oznámil, že je vážně nemocný, má rakovinu slinivky a podstupuje chemoterapii. "Já nebojuju, já se léčím. Cítím se dobře," řekl tehdy TV Nova a podobně se vyjádřil i několikrát později. "V životě musíte furt bojovat. Nejde něco vzdát. Nemůžete něčemu podlehnout. Já se držím rčení: věř a víra tvá tě uzdraví," uvedl pro Blesk loni v květnu.

Čtěte také: Vydařené narozeniny. Jágr si nadělil 1900. bod v NHL i výhru