Člen Síně slávy českého hokeje několik let bojoval s rakovinou slinivky. O jeho úmrtí informovali zástupci Dukly Jihlava i Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

„Je to pro nás velmi smutná zpráva. Pan Josef Augusta patřil k největším legendám jihlavského klubu i celého českého a československého hokeje," nechal se slyšet jednatel HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban.

Ten už smutný konec tušil před nedávnem, když jihlavská Dukla slavila výročí šedesáti let existence. Na oslavu jubilea už Josef Augusta kvůli podlomenému zdraví nedorazil. V gotické síni jihlavské radnice měl převzít, stejně jako celá řada dalších bývalých vynikajících hokejistů, pamětní medaili. Ščerban mu ji už nemohl ani předat osobně, poslal ji tedy po synovi Patrikovi, který je v Dukle trenérem juniorky.

„Tak jako bojoval na ledě, stejně bojoval i s nemocí. Jednu dobu už to vypadalo, že ji přemohl. Chodil na vycházky se psem, zastavil se za námi na tenise. Zpráva o jeho úmrtí mě hodně vzala," přidal se Stanislav Neveselý, který s Augustou hrál v jednom týmu i strávil nějaký ten čas i na trenérské lavici.

Augusta pocházel z hokejové líhně v Havlíčkově Brodě. „Stejně jako další Broďáci - Milan Chalupa, Jaroslav Benák, Jan Suchý, Jaroslav a Jiří Holíkové - byl fyzicky nesmírně odolný. Všechny to předurčovalo v hokeji k úspěšné kariéře," dodal Neveselý.

Coby hráč bude Josef Augusta navždy spojen s přízviskem korunní princ. Bránící levé křídlo mělo významný podíl na zisku stříbrných medailí na olympijských hrách v Innsbrucku v roce 1976 a na světových šampionátech 1974, 1975 a 1978.

„Několikrát jsem prostě neměl štěstí. Bohužel mě zranění během aktivní kariéry hned dvakrát připravila o možnost být na mistrovstvích, která jsme vyhráli. O to víc jsem si to užil při zlatém hattricku jako trenér," vzpomínal Augusta před deseti lety v rozhovoru pro Deník, kdy slavil šedesáté narozeniny.

Prezident ČSLH Tomáš Král pak poukázal na Augustovo angažmá u reprezentace, kde se jako asistent a později i hlavní trenér podílel na titulech z mistrovství světa v letech 1999 až 2001. "Josef Augusta je úzce spjat s nejúspěšnějšími obdobími našeho hokeje. Ztrácíme v něm nejen výborného hokejistu a mimořádně úspěšného trenéra, ale především skvělého chlapa a kamaráda," uvedl Král pro ČTK.

„Budu na pana Augustu vzpomínat samozřejmě v dobrém. Byl to svérázný trenér, jak jsme tak z Vysočiny už zvyklí, ale člověk u něho vždy věděl, na čem je," řekl asistent A týmu jihlavské Dukly Viktor Ujčík. Ten s legendou slavil tituly mistra světa v letech 1999 a 2001.

Josef Augusta se kromě hokejové dráhy uplatnil i na scéně komunální politiky. V letech 2006 až 2010 byl jedním z jihlavských zastupitelů za Nezávislé. V následujícím volebním období pak už nekandidoval.

Byl rovněž významnou tváří Deníku na Vysočině. To potvrdila i jeho přítomnost na předvánoční akci Česko zpívá koledy, která se uskutečnila na Masarykově náměstí v Jihlavě v prosinci 2014. „Je to hezké sejít se tady s tolika milými lidmi. Rád bych sem přišel i příští rok," vyslovil přání.

To už bohužel splnit nemohl, protože na podzim 2015 se mu výrazně přitížilo, v říjnu oznámil rakovinu slinivky. Svůj statečný boj pak ve čtvrtek prohrál definitivně.