Český kouč nepřijede do Kotliny poprvé, se svými týmy absolvoval přípravu na Vysočině už několikrát, naposledy se zde objevil před dvěma lety s moskevským Spartakem, za který tenkrát chytal Dominik Hašek.

„Je zde maximálně spokojen," vysvětluje generální manažer Rebelů Augustin Žák, že je Havlíčkův Brod Říhovou oblíbenou destinací. „Určitě ho nejvíc ze všeho láká místní areál a zázemí. Pro přípravu jsou zde dobré podmínky, navíc jsme teď vybudovali nové mantinely a vše se mění k lepšímu," dodává.

Trenér Říha prý také oceňuje klid, který mu příprava v Kotlině nabízí. „První týden budou mít ledovou plochu jenom pro sebe. A ten druhý, kdy už sami půjdeme na led, se podřídíme potřebám Petrohradu," naznačuje Žák, že vyjdou slavnému týmu maximálně vstříc. Mimo jiné i tím, že se ve prospěch ruského giganta vzdají na čas své kabiny.
Přestože Průcha, Štěpánek a spol. stráví v Havlíčkově Brodě dvanáct dní, čeká je zde jenom tréninkový dril – hodiny na ledě, v posilovně a tělocvičně. K přípravným utkáním budou muset ruské hvězdy cestovat jinam.

„Jeden přátelák odehrají v Bratislavě a ke druhému pocestují do Brna," upřesňuje generální manažer HC Rebel. „Zápas s námi by pro ně neměl totiž žádný význam, vzhledem k tomu, že budeme na ledě teprve pár dní a ostatní družstva už měly svůj rozpis daný dávno dopředu."

Hvězdami nabitý klub z Petrohradu, na jehož soupisce figurují taková jména jako Afinogenov, Thoresen, nebo českými fanoušky tolik „oblíbený" Arťuchin, bude, stejně jako v minulosti všechny Říhovy týmy, bydlet v hotelu Brixen.  A přestože by se od nejbohatšího týmu ruské KHL dalo očekávat, že budou mít nejrůznější nároky a podmínky, žádné hvězdné manýry se prý očekávat nedají.

„Požadavky má trenér Říha za ty roky pořád stejné. Bydlí pořád ve stejném hotelu, jídlo si sice vybírají sami, ale žádné zvláštnosti tam určitě nebudou," říká na závěr Žák.

Josef Jakoubek