Nejprve za falšování podpisu trenéra Ladislava Koldy, poté přišla druhá rána. Padesátitisícová pokuta za neodehrání posledního zápasu sezony proti Mostu.

Již před několika týdny přišlo vyjádření z Českého svazu ledního hokeje, v němž si vedení havlíčkobrodského hokejového klubu mohlo přečíst, že odvolání proti stotisícové pokutě bylo neúspěšné. „Zamítli to v rámci nějakých správních postupů. Odvolání má mít nějakou formu a musí tam být několik údajů. Takže jsem tam byl napsaný já, byla tam i moje adresa, ale chybělo tam např. předseda představenstva. Tak nám to zamítli," vysvětluje Evžen Vopelka důvody, které obdrželi od ČSLH. Sám přiznává, že se jedná o pochybení ve vlastních řadách. „Tohle byla naše chyba," uznává Vopelka.

Zároveň se však pořád nemůže smířit s výší pokuty. „Ta pokuta je prostě strašně vysoká," říká otevřeně v rozhovoru pro Deník a pokračuje: „Pro tým z I. ligy je to hrozně moc peněz. Vemte si navíc, že ten svaz pro nás nic nedělá, a my pořád něco platíme," stěžuje si na současnou situaci v českém hokeji. „Svaz nám s ničím nepomůže, my musíme naplnit sami několikamilionový rozpočet a pořád se musíme podřizovat svazu. Navíc jim musíme pak platit tyhle velké pokuty, a to prostě nechápu."

Rebelové však dostali další možnost odvolání, a tak vysoká pokuta ještě není definitivní. Navíc trumf v rukávu drží Havlíčkův Brod. V celé kauze se totiž neustále objevuje jméno Ladislava Koldy, který měl být na prvoligových zápasech Rebelů jako hlavní trenér, jelikož z realizačního týmu Havlíčkova Brodu pouze on držel „áčkovou" licenci, která opravňovala k trénování na této úrovni.

Kolda se však zápasů neúčastnil, a tak vedoucí mužstva (v těchto zápasech se jednalo buď o sportovního trenéra Miroslava Baruse, nebo trenéra juniorů a zároveň i asistenta u A mužstva Richarda Cachnína, pozn. red.) falšoval jeho podpis. Postupně však vyšlo najevo, že Barus a Cachnín opravdu pochybili, když se podepisovali cizím jménem, ale Kolda měl s Havlíčkovým Brodem podepsanou smlouvu.

„Ano, s panem Koldou jsme měli řádně uzavřenou smlouvu, takže pokud svaz rozhodne, že musíme pokutu opravdu zaplatit, můžeme tu částku soudně vymáhat po panu Koldovi. On totiž měl platnou smlouvu, ale neplnil ji, navíc nám ani neřekl z jakého důvodu," uvádí Vopelka okolnosti celé situace. Nyní tak nezbývá než čekat, jak bude dál postupovat svaz.

Čekat musí vedení havlíčkobrodského hokeje i ve druhém případě. „I tady jsme podali odvolání, protože nám to přijde jako nesmysl," rozčiluje se Vopelka. Havlíčkův Brod se po domluvě s vedením Mostu rozhodl ke zrušení posledního kola. Dle ČSLH však Rebelové svazu pouze oznámili, že se utkání hrát nebude, ale nepodali oficiální žádost. S tím však Vopelka jednoznačně nesouhlasí: „Ano, nejprve jsme poslali pouze oznámení, ale vzápětí nám přišlo, že musíme oficiálně požádat svaz o zrušení utkání. Tak jsme okamžitě poslali žádost o zrušení utkání, kde jsme v příloze dodali i zdravotní zprávy o stavu hráčů."

Lukáš Zelený