Augustin Žák se k celé záležitosti vyjádřil v obsáhlém rozhovoru pro Havlíčkobrodský deník.

Na předsezonní tiskové konferenci zazněla informace, že je podáno trestní oznámení na neznámého pachatele ohledně s machinacemi s hokejovou výstrojí. Nyní prý je část trestního oznámení na konkrétní osoby a jednou z nich jste vy. Můžete se k tomu vyjádřit?
To se mě vůbec netýká, protože to je nesmysl. Docela bych se těšil, kdybych šel na policii. To, co se tady děje s hokejem, nemá vůbec logiku. Nechtěl jsem se k tomu vyjadřovat, ale musím. Smlouvy na hokejky a hokejovou výstroj dělal pan Nedvěd a objednávky na hokejky dělal kustod s marketingovým ředitelem, nebo jak si říkal Petr Beránek. Hokejky si přebíral kustod a vydával je na podpis hráčům. Jediné co, tak jsem podepisoval faktury. To, co jsem slyšel, jsou lži a těch je více.

Můžete být konkrétnější?
My jsme měli pod smlouvou pětadvacet hráčů a každý hráč měl na měsíc tři hokejky a my jsme trénovali osm měsíců, tak hráč spotřeboval dvacet až pětadvacet hokejek a co vím, tak profesionální hokejka stojí od tří do šesti tisíc. Takže to je demagogie, když pan Barus s panem Vopelkou tvrdí, že to udělali za milion dvě stě tisíc, oni měli svých jenom pět nebo sedm hráčů. Jestli je trestní oznámení, tak musí být na lidi, kteří dělali smlouvy a kteří je objednávali. Hokejky chodily po třiceti kusech a hráči si je podepisovali, já jsem kontroloval rozpočet na výstroj, který se každý rok snižoval. Já bych byl rád, kdybych mohl jít na policii, protože těch pomluv na moji osobu od pana Baruse a Vopelky už bylo dost. Oni hráčům vyhrožovali, když nechtěli ukončit smlouvu.

Vyhrožovali hráčům?
Ano, od hráčů vím, že jim vyhrožovali, ale konkrétní věci si nechám pro policii, své o tom ví Roman Vondráček.

S vámi je obviněný bývalý kustod Josef Pártl…
Ten svoji práci dělal velice dobře a byl pod velkou kontrolou. Údajně, co jsem slyšel, neseděla vydání výstroje u hráče Zítky. Rarita je, že Zítka je nevlastní syn pana Vopelky. To je tristní.

Podle informací se ztratilo dvě stě hokejek?
Když jsme odcházeli, tak se dělala inventura skladu a nic nechybělo. Jestli se ztratilo tolik hokejek, tak by těch dvacet hráčů nemělo s čím hrát.

Říká se, že Josef Pártl nakládal hokejky U Tří věžiček…
O tom vím. Kolikrát mu volal obchodní zástupce z Baueru a říkal, že nestíhá, ať si pro zboží přijedeme tam, aby to neměl daleko na dálnici. To tam nakládal i brusle. Ale, co jsem slyšel, tak teď do Brodu vozí hokejky jen pan Barus. Nedovedu si představit, že bych hokejky vozil já, když jsem byl na jeho pozici. Pan Barus když hrál, tak volal dodavatelům, že by chtěl hrát s jejich hokejkami a za jakých podmínek by to bylo. Pan Barus vůbec nerozumí hokeji, proto není nikde na Moravě.

Lidi nemohli přijít na jméno ani vám?
To tak je. Půlka mi nadávala, druhá půlka říkala, že to dělám dobře. Kolikrát jsem se hádal se starými pány, co sedí nahoře pod VIPEM a fan klubem, ale vždy nám šlo o hokej.

Jak vnímáte brodský hokej?
Když jsem končil já, podotýkám, že jsem odešel sám, protože jsem cítil, že mě tam nechtějí. Dali mi jeden plat a šel jsem. Jinak hokej vnímám v Brodě šíleně. Pamatuji si, jak se psalo, že se budou nakupovat mladí hráči a ty se potom budou prodávat. Zatím to je tak, že prodali, co se prodat dalo. Brodské hráče zlikvidovali, museli skončit. Natáhli sem cizí lidi, to je cesta Berouna, když se něco nestane, tak ten hokej skončí a sedmiletá práce města a ŽSD přijde nazmar.

Mluvilo se hodně o tom, že zde byli přepláceni hráči…
Další lež je, jestli někdo tvrdí, že zde hráči měli osmdesát tisíc. Maximálně měl jeden šedesát, ale to noví majitelé mohou být naštváni na pana Hubacze nebo Nedvěda, kteří je platili a dokonce za některými hráči stáli, aby sem přišli. To, že se někteří hráči nepovedli, to je pravda a neovlivníte to. Jako jestli po poslední sezoně s ŽSD, které do sezony dali pětadvacet milionů, a risklo se to, abychom hráli nahoře. Je pravda, že jsme podle mě cíl nesplnili. Po sezoně pan Nedvěd řekl, že jsme v minusu čtyři miliony, ale klobouk před nimi dolů, protože těch jednadvacet milionů museli někde sehnat.

Sám jste zmínil, že zde hraje málo brodských hráčů…
Nechápu, proč musel skončit Jelínek, Pavlík, Soldán, Novotný, Rytnauer, Štěpánek, to je šest zkušených hráčů, ale bylo jasné, že ten můj tým rozpráší, Knotka museli dát do Olomouce a Havel, který dá 25 branek za sezonu a má jedno extempore, se prostě nevyhazuje. S tím hráčem musíte pracovat. Dnes tam je Milfait, Chlubna a Kuchta, ale od koho se oni mají učit hrát hokej, když tam nikoho nemají. Oni to přece nemůžou táhnout. Jim právě chybí hokejisté typu Polodny a Havla. Další věcí je trenér Jiří Mička, kterého jsem přivedl rovněž já a chtěl jsem, aby spolupracoval s Karlem Dvořákem a oni ho nejspíš nechtěli, protože má jako správný trenér své názory na hokej.

Vy jste se s majiteli ŽSD v názorech na hokej shodoval?
Chci říci jednu věc. Firma ŽSD přebírala brodský hokej s určitým dluhem, který zaplatil pan Hubacz a nejspíš od všeho čekal něco více. Například, že se mu zde pomůže se zakázkami a podobně, což je logické, pan Nedvěd nad hokejem strávil tři roky života. Ani jeden z majitelů hokeji nerozumí, ale neskutečně s ním žili. Když se prohrálo, tak mě vždy sjeli, když se vyhrálo, tak to bylo dobré. Ale klub stabilizovali a předali ve vynikající kondici. Oni dali za tři roky do hokeje neskutečné množství peněz a oba měli pravdu, když říkali, že kdyby každý rok jeli na cestu kolem světa, tak byli v klidu.

Přesto tam byl dluh?
To ano, ale vezměte si, kolik a za kolik se prodali hráči Protivný, Vaněček, Musil, Dolejš, Knotek a v létě obránce Odstrčil, a to byli všichni hráči ŽSD, takže nejspíš s těmi penězi nezaplatili dluh, ale použili je do nové sezony.

Předpokládám, že jste zaregistroval problém BK, který městu musí vracet dotaci ve výši necelých sedm set tisíc…
Samozřejmě to vím, Svedlo se to na paní účetní, ale ta je na to malý pán. Účetní, co neřeknou, tak nemůže nic zaúčtovat. Když tady bylo ŽSD, tak se bez pana Nedvěda nemohla koupit ani pračka. Kdo podepisoval peníze, byl pan Nedvěd a pan Beránek, který dělal ještě vstupenky. Jinak s penězi nesměl nikdo manipulovat.

Z auditu třeba vyplynulo, že se 
z dotace platil mládežnický turnaj a zároveň byly na něj vybrány peníze od rodičů…
Dělá si to Beránek a spol. Slyšel jsem pana Beránka, jak říkal, že je to teď v pořádku, jak se šetří. Je tam nahoře a je taky za to zodpovědný. Navíc Petr Beránek ví, že se tam prodává zkažená voda. On má podpisové právo, on tam dělá všechny turnaje, rozhodčí, vstupenky, proto jsem to nikdy nechtěl dělat.

Je vidět, že těžko chápete další věci?
Jak může odejít od A-týmu Richard Cachnín, že se to tam dělá špatně, což chápu. Je to srdcař, který byl dvakrát u postupu do I. ligy, zasloužil se o tuto soutěž, ale teď se tam po týdnu zase vrátí. Ne ty řeči v novinách, že dělá mládež a podobně. Cachnín to jasně řekl všem. Tak proč se tam vrátil. Jednoduchá věc, protože jim to pípne na účtu. Nedělají hokej, že ho mají rádi, ale kvůli penězům, jak Cachnín, tak Beránek. O Beránka mi nejde, ale Cachnín se k tomuto snižuje. Jak oba říkají, hlavně, že máme peníze, ale neuvědomují si, že je za rok mít nemusí. Já jsem tam taky mohl být ještě čtyři měsíce kvůli penězům nebo se hádat o vyšším odstupném, a neudělal jsem to. Nadělal jsem se spousty kravin, ale mám svoje já.

Proč vám nejde o Beránka?
Protože ten by především měl všem říci, jak vše bylo z pozice marketingového nebo provozního ředitele. Má to ve smlouvě, za co zodpovídá. Naopak Beránek tam měl hokejky od Fischera, Eastonu a zároveň reklamní předměty, ty si prodával přes mládež a tak dál. Teď říká, že se tady kradlo. Krást mohl ten, kdo měl ke všemu přístup, to měl pan Beránek a dobře to pan Beránek ví.

Co říci závěrem?
Já jsem hokej dělal čtyři roky pod městem a potom to vzalo ŽSD, které dalo do hokeje nejvíc peněz. Pan Hubacz s panem Nedvědem jsou lidi, kteří ve své práci něco dokázali, jsou to majetní lidi, což tak má být, protože pan Hubacz firmu vybudoval a pan Nedvěd dělal generálního ředitele. Myslím si, kdyby nepřišla krize, tak by hokej pod nimi zde byl dál. Mně v určitém směru taky pomohli a ještě jednou klobouk dolů před nimi. Hokej pod nimi byl fantastický. Oni musí mít radost, že vychovali Vojtu Němce, Hynka Zohornu, Daniela Dolejše, Pavla Musila, Jana Knotka a nyní Vítka Vaněčka. Ale jestli oba zapochybovali v tom smyslu, že jsem jim něco vzal nebo se něco ztratilo, tak u mě s morálním kreditem skončili. Jsem člověk, který pod nimi dělal, neokradl bych je, já si vážil výplaty, kterou jsem od nich měl.

Reakce vedení HC Rebel H. Brod:

Trestní oznámení – Trestní oznámení je na neznámého pachatele.
Chybějící materiál ve skladu – Nebudeme se k ničemu vyjadřovat, vše je v šetření policie ČR.
Fasování výstroje – I my jsme měli kolem pětadvaceti hráčů, všichni působili v Brodě,byli na smlouvách ale když nebyli vytíženi v Brodě, jezdili na hostování do II. ligy.
Jednání s hráči – Na hráče nebyl vyvíjen žádný nátlak k ukončení smluv. Sedli jsme si, a buď za našich podmínek chtěli hrát, nebo ne. Co se týká Romana Vondráčka, tak i jeho případ je v šetření Policie ČR.
Dodávka výstroje – My jsme s obchodními zástupci domluveni tak, že pokud nám nemohou dodat výstroj v daný den, tak nám ji buď posílají kurýrem, nebo PPL, a často se stává, že dodavatelé, kteří zboží dodávají mají málo času, tak jim vycházíme vstříc a vyzvedáváme si je na předem domluvených místech , tak nevidíme vůbec nic špatného na tom, že pan Pártl přebíral výstroj u Tří Věžiček.
Ztráta ve skladu – Nikdy a nikde jsme neprezentovali počet hokejek, kolik se ztratilo. Vše je v šetření Policie ČR.
Dohody s dodavateli o podmínkách hokejek (týkalo se hráčské karié-ry pana Baruse – pozn. autora) – Nedovedu si představit, že bych si v jakémkoliv týmu mohl domlouvat podmínky s prodejci sám, s jakým typem hokejek chci hrát, vždy značku určoval klub.
K odchodu brodských hráčů – Trenér Mička chtěl přivést zkušené obránce Vágnera a Kolafu. Abychom je mohli získat, museli jsme někde ušetřit, tak jsme zmiňovaným hráčům nabídli snížení platů adekvátní jejich výkonu. Zmiňovaní hráči se na základě nabídky rozhodli sami, že s námi rozvážou smlouvu. Soldán kvůli malé herní vytíženosti se sám rozhodl, že půjde do zahraničí.
Prodej obránce Odstrčila – Hráč Odstrčil je v Havířově na hostování.
K bývalému generálnímu manažerovi Augustinu Žákovi – Generální manažer zodpovídá za kompletní chod klubu!!! Princip fungování klubu byl nastaven tak, že výstroj, výzbroj a hokejové hole atd… mohl objednat pouze pan Žák a pan Pártl, kteří následně svým podpisem na fakturách stvrzovali množství objednaného zboží a cen. Bez těchto podpisů nemohla být faktura přijata do účetnictví. O výši hráčských smluv vždy rozhodoval pan Žák, a poté je dal podepsat panu Nedvědovi.
Ale na druhou stranu z rozhovoru, který poskytl pan Žák, se z pozice generálního manažera zříká veškeré odpovědnosti za vedení klubu a důvěry, která v něj byla vložena. (vedení HC Rebel)